Gelderse grondgebonden melkveehouders: 'Perspectief stikstofreductie realiseren'

Ze nemen Koe Bertha 40 - zij staat symbool voor een nieuwe norm: maximaal 40 kg ammoniak/ha - mee naar Arnhem. 'Wie dit als grondgebonden melkveehouder met managementmaatregelen bereikt, mag zijn bedrijfsvoering emissiearm noemen. Deze melkveehouders voldoen daarmee aan de stikstofopgave', schrijft Netwerk GRONDig in een persbericht.
Op woensdag 30 november wordt dit perspectief om 13.00 uur op een presenteerblaadje geboden aan landbouwgedeputeerde Peter Drenth (CDA). Het verzoek aan de gedeputeerde Drenth is: 'Zet voor grondgebonden melkveehouders in op de emissiearme bedrijfsvoering. Wij staan klaar voor een pilot.’
Stikstof reduceren gelukt
De grondgebonden melkveehouders Martijn te Brake uit Winterswijk en Jacob van Emst uit Hattem zijn deelnemers aan een meerjarenproject Emissiearme bedrijfsvoering. Zij zullen gedeputeerde Drenth een toelichting geven. Het project is een initiatief van Wageningen Universiteit, Universiteit Leiden, Boerenverstand en Netwerk GRONDig. Het doel is om met maatregelen op het melkveebedrijf stikstof en daarmee de ammoniakemissie te reduceren. Dat is nu volgens de partijen gelukt. Het credo is: ‘Wat er aan stikstof niet wordt aangevoerd, kan niet emitteren’
De uitgangspunten:
-Vakmanschap en management zijn de sleutels om te komen tot de norm van maximaal 40 kg NH3 per hectare. Dat is een reductie van 30 procent ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Geborgde managementmaatregelen zijn hét alternatief voor technische stalaanpassingen.
-Verdienmodel van de boer: emissie verlagen is eigenlijk ook verlies aan stikstof beperken. Keuzetools zijn: het verminderen van externe input (max 15 procent eiwit in het rantsoen en aanzienlijk minder kunstmestgebruik). Of een boer kiest voor bovengemiddelde uren weidegang of een lage veebezetting per hectare. Dit management leidt naast structurele reductie van ammoniak tot een lagere kostprijs en het behoud van het melkproductieniveau en de diergezondheid. Reductie via management is dus goed voor de boerenportemonnee.
-Wetgeving Emissiearme bedrijfsvoering is brongericht terwijl investeren in technische stalaanpassingen ‘end of pipe’ is en de stikstofaanvoer intact blijft.
'Bal ligt bij de overheid'
GRONDig: 'De bal ligt nu bij de provincie en de landelijke overheid om in de gebiedsplannen de geborgde emissiearme bedrijfsvoering als alternatief op te nemen. Uitwerking in wetgeving kan dankzij een aangenomen motie waar onder meer staat: '…om een optie te bieden om af te wijken van nieuw- of verbouw van stallen met emissiearme maatregelen, mits de gestelde normen en doelen op bedrijfsniveau worden gehaald met geborgde emissiearmere managementmaatregelen….'.'
Het gaat hierbij om in Tweede Kamermotie van 10 december 2020 van VVD'er Mark Harbers. Inmiddels is hij de minister van Infrastructuur en Waterstaat.