Boerenprotest in Zwolle voorbij: politie grijpt in en verricht aanhoudingen
Twee weken geleden overhandigden boze boeren een brief met eisen aan Gedeputeerde Staten over de situatie met betrekking tot de PAS-melders in Overijssel. Onder die brief stond een ultimatum: als de provincie binnen twee weken niet stopt met het opleggen van dwangsommen en het handhaven bij PAS-melders, dan zou er een vervolgactie georganiseerd worden.
Toch was het tot gisteren de vraag of er daadwerkelijk een nieuwe demonstratie zou volgen. Woensdagavond waren er wel oproepen vanuit Friesland op sociale media om te gaan protesteren, maar een exacte locatie werd niet bekendgemaakt. Boeren uit de regio die bij het vorige protest betrokken waren, wisten donderdagochtend nog nergens van, zo blijkt uit een belronde.
Trekker aan kant geschoven
Eenmaal donderdagochtend werd duidelijk dat boeren vanuit onder andere Drenthe en Friesland naar Zwolle trokken om daar hun ongenoegen te uiten over het feit dat Overijssel dwangsommen oplegt aan PAS-melders. Op beelden zijn verschillende Drentse en Friese vlaggen te zien op trekkers.
Toen de boeren rond de middag aankwamen, werden wegen geblokkeerd met trekkers. Vervolgens vroegen agenten aan de boeren om de blokkade op te heffen. Daar werd volgens een persverklaring van de politie geen gehoor aan gegeven. Ook blokkeerden trekkers een voertuig van de politie. Een agent heeft toen met een shovel de trekker aan de kant geschoven om zo de openbare weg weer vrij te maken.
Vervolgens zijn op livebeelden te zien dat boeren met tientallen een tijdlang op het plein voor het provinciehuis staan. In tegenstelling tot de vorige keer kwam er dit keer geen delegatie van de provincie naar buiten voor een reactie of een gesprek.
Blijven praten
De provincie betreurt de stelling van de boeren dat 'de tijd van praten voorbij is', zo schrijft het in een reactie op Twitter. Overijssel heeft op 24 november via een brief gereageerd op de petitie en eisen van de boeren. Daarna heeft het contact gezocht met vertegenwoordigers van de boeren die twee weken geleden op de stoep stonden. Op een uitnodiging voor een verdiepend gesprek is volgens Overijssel nog niet ingegaan. „Als provincie realiseren we ons dat we op dit moment de zorgen over de handhavingsverzoeken niet direct weg kunnen nemen", zegt gedeputeerde Tijs de Bree (met portefeuille handhaving), „maar er wordt dag in dag uit in nauw contact met het Rijk gezocht naar een oplossing. Alleen door met elkaar in gesprek te blijven kunnen we zoeken naar oplossingen die vaak maatwerk vragen. Daarom blijft onze hand uitgestoken richting een ieder die vragen heeft of uitleg wenst."
Naar gemeente Zwolle
Na het protest bij de provincie verplaatste een deel van de boeren zich richting het gemeentehuis. Daar wilden ze een gesprek met de burgemeester Peter Snijders. Dit was rond 15.30 uur. „Het is mij volslagen onduidelijk wie de leiding heeft in deze demonstratie en wat hun wensen zijn. Als dat duidelijk is, dan ontvang ik een afvaardiging.” Een vertegenwoordiger van de burgemeester sprak daarna met iemand van de boeren. In het gesprek is afgesproken dat er donderdag weer contact is om een eventuele afspraak met de burgemeester in te plannen. Het is nog niet duidelijk wat actievoerende boeren van Zwolle verwachten. Rondom het gemeentehuis bleef het volgens de politie rustig.
Drie aanhoudingen
In totaal heeft de politie deze middag drie aanhoudingen verricht. Twee personen werden aangehouden voor het negeren van de aanwijzingen van agenten en het niet meewerken daaraan. Een andere aanwezige werd gearresteerd voor het beledigen van agenten. Het is niet duidelijk of de gearresteerde personen boeren waren of andere personen die op de demonstratie afkwamen.
De politie sluit meer aanhoudingen niet uit en is een strafrechtelijk onderzoek gestart. 'De politie respecteert dat mensen willen demonstreren om voor hun belangen op te komen. Demonstranten die op een ‘normale manier’ actievoeren, worden daarin gefaciliteerd. Maar we zagen vanmiddag in Zwolle protesten die ten koste gingen van de veiligheid en de openbare orde en grensoverschrijdend zijn. En op het moment dat strafbare feiten worden gepleegd trekken we als politie een grens', staat in een persverklaring.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Lauk Bouhuijzen
Bronnen: Politie.nl, Overijssel, Zwolle