Een jaar lang om te kijken of boer zijn de toekomst is
Van jongs af aan sprong Dirk-Jan Oonk al bij in de maatschap van zijn ouders in Meddo. Wilbert (52) en Yvonne Oonk (50) wilden eigenlijk een paar jaar geleden al stoppen met hun melkveebedrijf. „We hadden via Zorg om Boer twee gestopte boeren aan de keukentafel om te praten over stoppen of doorgaan en we hadden besloten om te stoppen.”
Regelgeving beu
Maar toen Dirk-Jan (inmiddels 22) dat in 2019 te horen kreeg, was hij onaangenaam verrast, want hij wilde doorgaan. „Toen zijn we toch maar doorgegaan. Begin dit jaar zijn we gesprekken gaan voeren hoe we het zouden gaan aanpakken. Wil je het echt? Want financieel is het ook best wel moeilijk.” Besloten werd toen dat Dirk-Jan het een jaar lang ging proberen. Vader Wilbert, de hele regelgeving vanuit de overheid helemaal beu, heeft de melkveetak de rug toegekeerd en werkt inmiddels met veel plezier als monteur bij een kachelleverancier. Moeder Yvonne houdt zich bezig met de B&B met twee kamers en de camping met twee safari-tenten en acht kampeerplaatsen. En ze voert ook nog de kalveren. „Maar eigenlijk doen we alles samen.” Dat wordt bevestigd door Dirk-Jan: „Mijn vader helpt ook nog wel eens met melken en mijn broer heeft laatst nog het gras glad gemaakt, toen hij uit zijn werk kwam.” Yvonne vult aan: „Toen Dirk-Jan van de zomer in Denemarken was, heeft onze zoon Harm (20) Wilbert nog geholpen met inkuilen. Daar neemt hij graag een snipperdag voor op.” Harm volgt overigens de opleiding monteur in Apeldoorn bij Aventus, met de bedoeling om op een loonbedrijf terecht te komen.”
Dirk-Jan heeft zelf niveau 3 melkveehouderij afgrond op het Zone.College in Doetinchem. „Ik heb eerst de opleiding Loonwerk gedaan. Maar toen ik bij een boer in Winterswijk stage liep, zag hij dat mijn echte passie met de koeien bezig zijn was. Daarom heb ik na Loonwerk ook Melkveehouderij gedaan.
Diverse nevenactiviteiten
Maatschap Oonk heeft een rijke historie als het gaat om nevenactiviteiten om het inkomen op te krikken. Naast melkveebedrijf heeft Oonk vanaf eind jaren ’90 ook nog 1.200 vleesvarkens gehad op drie locaties. Daar is de maatschap in 2007 mee gestopt. Op het eigen erf werd vervolgens op de fundamenten van de varkensschuur een nieuwe ligboxenstal gebouwd. Yvonne: „Tjeerd de Groot, toen nog van Zuivelnet, had ons voorgehouden: Melken, melken, melken. Vervolgens werd de regelgeving steeds strenger en kreeg je uiteindelijk ook nog te maken met de fosfaatrechten. In de grupstal in de boerderij startte Oonk in 2018 een B&B met twee grote kamers en een kleine. „Het was de bedoeling dat de B&B een neventak werd, maar uiteindelijk ging het geld van de B&B naar het melkveebedrijf. Die B&B heeft Wilbert zelf nog gebouwd, met aanwijzingen van een neef die zelf een aannemersbedrijf heeft. Na twee jaar was het af.”
A4’tjes met onduidelijkheden
Oonk waagde zich ook aan kippen. „We waren toen de eerste biologische kippenboeren die met Kwetters in zee gingen met 9.000 legkippen. Toen we begonnen waren we daarin de grootste, maar toen we stopten de kleinste”, aldus Yvonne die er nu hartelijk om kan lachen. Eind 2018 stopte Oonk met de pluimveetak. De regelgeving werd strenger en strenger en er moesten zodanig investeringen gedaan worden, dat het voor ons niet meer aantrekkelijk werd. Mede omdat we geen opvolging hadden in de kippentak.”
Dirk-Jan is van plan om het bedrijf van zijn ouders eerst maar eens gewoon door te zetten. In afwachting van waar de regering mee komt. „Er wordt al 3,5 jaar gezegd dat er iets gaat gebeuren, maar we weten nog steeds niet wat. Ik ben jong en kan me best wel aanpassen. Ik wil ook best wel natuurinclusief werken als dat nodig is. Maar het is allemaal nog onduidelijk. Minister Van der Wal zou laatst duidelijkheid scheppen, maar ze kwam met vier A4’tjes met nog meer onduidelijkheden.”
Eigen bekapbox
De enige investering die Dirk-Jan tot nu toe gedaan is een nieuwe bekapbox om kreupele koeien te bekappen. „We hebben ook een recreatiebedrijf en dan kun je het niet hebben dat je op zestig koeien één kreupele koe hebt lopen. Die kun je dan zelf snel behandelen. Om mensen uit het Westen te laten zien wat het boerenbedrijf inhoudt, heeft Dirk-Jan zelf een speciale Facebook-pagina ingericht.” Met veel foto’s van Anne. Want bij Oonk doen ze echt alles samen.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Familie Oonk