Kamer wil minder geborgde zetels in waterschappen al vanaf verkiezingen 2023
Het initiatiefwetsvoorstel van Laura Bromet (GroenLinks) en Tjeerd de Groot (D66) werd eerder deze week door de Eerste Kamer aangenomen. Dit betekent dat de geborgde zetels voor het bedrijfsleven worden geschrapt en de boeren en natuurorganisaties maximaal twee geborgde zetels krijgen. Voorheen kregen boeren er maximaal drie. Wie er dan in de vrijgekomen zetels komen te zitten, moet bepaald worden via de verkiezingen. En dat is precies het doel van de twee initiatiefnemers: de waterschappen democratischer maken.
Inspanningsverplichting
Partijen die mee willen doen hebben tot 19 december de tijd om zich aan te melden voor de Waterschapsverkiezingen. De motie roept op om het gewijzigde wetsvoorstel uiterlijk voor 18 december in de Staatscourant te publiceren, zodat het in 2023 ook al in werking is getreden. Daarvoor moeten nog een 'paar 'handtekeningen' opgehaald worden bij ministers en de Koning, zoals Bromet het zelf noemt. Volgens haar moet dat dan ook nog wel lukken op korte termijn.
Minister Harbers van Infrastructuur & Waterstaat ziet de motie als een uiterste inspanningsverplichting voor de regering om het wetsvoorstel uiterlijk vrijdag 16 december in het Staatsblad te krijgen. 18 december lukt niet omdat dit een zondag is. Harbers: „Ik zeg erbij — dat heb ik ook in de Eerste Kamer gezegd — dat daar ook medewerking van verschillende andere instanties voor nodig is, die ik uiteraard zal vragen om dat dan ook snel af te ronden."
Onzorgvuldig proces
Niet alle partijen steunen de motie, waaronder de VVD en het CDA niet. De christendemocraten vinden dat er sprake is van een onzorgvuldig proces: Mensen uit het bedrijfsleven hebben zich al kandidaat gesteld voor een geborgde zetel. Als de gewijzigde wet dan toch al voor de verkiezingen van 2023 ingaat, dan zouden deze mensen zich niet op een andere manier verkiesbaar kunnnen stellen, stelt Kamerlid Harry van der Molen „.Dat dit democratische huis andere burgers van Nederland een democratisch recht ontzegt doordat het ingrijpt in lopende procedures, is echt onmogelijk, en toch zie ik de indieners dat doen. Er zijn in deze wereld slechte verliezers, maar er zijn in deze wereld blijkbaar ook slechte winnaars."
Het CDA steunt de motie dan ook niet. De partij stemde ook al tegen het initiatiefswetsvoorstel in beide Kamers. „Het CDA steunt niet dat we op deze manier een vluggertje maken van de democratie. Dit is onbehoorlijk bestuur en wat het CDA betreft ook democratisch vandalisme."
Hoofdelijke stemming
Na een hoofdelijke stemming werd de motie, mede-ingediend door de Partij voor de Dieren, PvdA, Volt, SP, ChristenUnie, DENK, Gündogan, D66, BIJ1, PVV en fractie Den Haan, aangenomen met 78 stemmen voor en 59 tegen.