Kamer wil halt op stikstofjacht bij boeren voor Schiphol en wegen
Schiphol Group heeft boeren uitgekocht om zo extra stikstofruimte te verkrijgen voor zowel Schiphol als Lelystad Airport. Dat bracht NRC maandag naar buiten. Ook werd de afgelopen maanden Al duidelijk dat Rijkswaterstaat boerderijen in Gelderland heeft opgekocht voor de aanleg van de A27 in Utrecht. Dit zorgde voor de nodige ophef in onder andere de Provinciale Staten van Gelderland en Utrecht.
Roelof Bisschop (SGP), Derk Boswijk (CDA), en Caroline van der Plas (BBB) constateren dat er niks terechtkomt van de belofte om eerst de PAS-melders te legaliseren. De drie politici zijn van mening dat het kabinet daarom de stikstofjacht op boeren voor snelwegen en luchtvaart moet stoppen en deze stikstofruimte ingezet moet worden voor de PAS-melders en natuurherstel. Een meerderheid van de Kamer was het daarmee eens. De motie werd aangenomen door SP, GroenLinks, Volt, de PvdA, D66, Lid Omtzigt, de ChristenUnie, de SGP, het CDA, BBB, JA21, de PVV, FVD en Groep Van Haga.
Maatschappelijke afweging
Suzanne Kröger (GroenLinks) en Lammert van Raan (Partij voor de Dieren) dienden een soortgelijke motie in. Ze vinden dat de verdeling van de schaarse stikstofruimtie een maatschappelijke afweging is en dat het kabinet moet voorkomen dat Schiphol Group boerderijen opkoopt om stikstofruimte te bemachtigen. Deze motie kreeg ook steun van een meerderheid: SP, GroenLinks, BIJ1, Volt, de PvdA, de PvdD, Lid Gündoğan, D66, Lid Omtzigt, de ChristenUnie, de SGP, het CDA en BBB.
Aan Schiphol zelf
De moties werden ingediend tijdens het begrotingsdebat van Infrastructuur & Waterstaat. Minister Mark Harbers ontraadde beide. Hij vindt dat het aan Schiphol zelf is om invulling te geven aan hoe de luchthaven een natuurvergunning bemachtigd. Dat dit via extern salderen gebeurt is niet erg, want dit kan gewoon en Schiphol Group handelt dus volgens de regels, zo duidde de minister tijdens het debat.
Maatregelen
Het kabinet werkt momenteel ook maatregelen uit om de 'stikstofjacht' van overheden te stoppen. Het Rijk wil het niet meer hebben dat overheden en instanties elkaar verrassen. Daarom moet de overheid altijd in gesprek gaan met provincies als het stikstofruimte wil verkrijgen via extern salderen. Zo kunnen provincies vervolgens met boeren hierover in gesprek gaan, meldde minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof in haar recente Kamerbrief.
Daarnaast Het kabinet wil het niet meer hebben dat overheden en instanties elkaar verrassen. Daarom moet het Rijk altijd in gesprek gaan met provincies als het stikstofruimte wil verkrijgen via extern salderen.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Tweede Kamer