Agrarische gronden buiten Bergvennen-Brecklenkampse Veld worden nieuwe natuur
Boeren in Lattrop-Breklenkamp kunnen fluiten naar agrarische gronden buiten N2000-gebied
Vanavond werd bekend dat het provinciaal inrichtingsplan (PIP) voor het 100 hectare tellende natuurgebied ongewijzigd is aangenomen door het college van Gedeputeerde Staten van Overijssel. De veehouders hadden gehoopt dat er nog enige vorm van agrarisch gebruik zou kunnen overblijven voor de gronden net buiten het natuurgebied, zegt Fox. Maar dat zit er nu niet meer in.
‘Grond nodig om te extensiveren’
„Juist met alles wat op de sector af komt, hebben we alle grond nodig om te kunnen extensiveren”, zegt Fox. De 53-jarige melkveehouder heeft een opvolger, 110 koeien, 25 hectare eigen grond, en pacht 20 hectare grond bij het gebied. Het bedrijf ligt binnen een kilometer van het Natura2000-terrein.
Fox: „Wij willen graag naar een vorm van agrarisch natuurbeheer voor die gronden, zodat je er als boer nog wat mee kunt, en waarbij tegelijkertijd de natuur er ook van profiteert.” Hij denkt dan bijvoorbeeld aan evenwichtsbemesting in combinatie met ‘vogeltjesland’. Boeren zouden dan het gras later in het seizoen nog kunnen maaien en hooien.
Amendement
De PVV en de eenmansfractie Brommer hadden in deze richting ook nog een amendement ingediend. Zij wilden dat die gronden de agrarische bestemming mochten behouden, in combinatie met evenwichtsbemesting en monitoring van de natuurdoelen. Maar die motie werd weggestemd, met 34 stemmen tegen en maar 10 voor, aldus Fox.
Automatisch natuurgrond
Zoals de plannen nu zijn, mag er straks helemaal geen mest meer worden uitgereden op die gronden. „Met die zware beperking wordt die agrarische grond na vijf jaar automatisch omgezet in nieuwe natuurgrond, binnen het Natuurnetwerk Nederland”, legt Fox uit.
Het CDA had hier nog een amendement op ingediend, waarin werd voorgesteld om dat niet automatisch te laten gebeuren, maar om eerst vijf jaar de ontwikkelingen te monitoren en pas dán te beslissen of de grond een agrarische bestemming kon behouden, of dat die werd omgezet in nieuwe natuur. Ook dit amendement werd volledig weggestemd, aldus Fox.
Bezwaar
„Het Provinciaal Inrichtings Plan is nu met grote meerderheid ongewijzigd aangenomen. Het heeft niet zo mogen zijn”, verzucht hij. De beslissing komt voor de boeren niet helemaal als een verassing, gezien alle gesprekken die aan het hele proces vooraf zijn gegaan, zegt hij.
Het enige wat de Lattrop-Breklenkampse veehouders nu nog kunnen doen, is bij de Raad van State een bezwaar indienen tegen het PIP. De groep moet daar nog over overleggen, maar Fox sluit zeker niet uit dat de boeren die gang naar de RvS wel gaan maken.
Vernatting over de grens
Behalve de discussie rond (het behoud van) de agrarische gronden bij het Bergvennen-Brecklenkampse Veld speelt er nog een heikel onderwerp: de vernatting. Boeren die grond hebben liggen in het gebied, krijgen te maken met zogenoemde hydrologische maatregelen, vertelt Fox.
„Er moet flink vernat worden. Maar dit gebied ligt strak tegen de Duitse grens aan. Dat betekent dat onze maatregelen niks uithalen als de drie boeren met landbouwpercelen aan de Duitse kant niet óók vernatten.” De provincie is hierover al drie jaar in gesprek met de drie Duitse boeren. „De provincie zegt dat de gesprekken positief verlopen, maar het is nog steeds niet gelukt om met hen tot overeenstemming te komen.”