Coalitiepartijen kritisch op initiatiefnota BBB en JA21
BBB en JA21 willen met hun initiatiefnota de Kritische Depositie Waarde (KDW) in de wet vervangen door het kijken naar de daadwerkelijke staat van de natuur. Daarbij maken ze gebruik van de regelgeving zoals die in Duitsland geldt. Daar wordt gewerkt met een drempelwaarde als percentage van de KDW.
Drempelwaarde
Thom van Campen (VVD) is daar tijdens het debat kritisch over. Hij verwijst daarbij naar de PAS-melders. Een verhoogde drempelwaarde heeft deze groep 'juist in de ellende' gestort. „We dachten dat het kon, omdat we gingen zorgen voor natuurherstel, emissievermindering en stikstofuitstootvermindering. De Raad van State heeft gezegd: 'Flauwekul, Nederland, je hebt je niet aan de afspraken gehouden. Die ruimte had je je nooit mogen permitteren.'
Ook Joris Thijssen (PvdA) stelde die vraag. Caroline van der Plas (BBB) is het daar niet mee eens. Ze legt uit dat de drempelwaarde pas ingesteld kan worden als de stikstofdepositie in het stikstofgevoelige Natura 2000-gebied het jaar daarvoor is afgenomen. De drempelwaarde is dus gekoppeld aan een neerwaartse strend.
Zand in de machine
Tjeerd de Groot (D66) noemt de initiatiefnota 'zand in de machine, waardoor alles misgaat'. „U strooit effectief zand in hun ogen en wekt valse hoop. Dat is gemeen richting die boeren. Het klopt niet wat u zegt en het is illegaal. Een een Nederlandse rechter zal zeggen dat je eerst de natuur moet beschermen en dan pas stikstofruimte kunt uitgeven."
KDW
Minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof reageerde kort: „Ik heb het initiatiefvoorstel met interesse gelezen. Ik zie daarin aanknopingspunten. Ik zie daarin ook zorgpunten." Het ministerie van LNV doelt daarmee op het traject rond de Kritische Depositie Waarde (KDW). Samen met de agrarische sector wil Van der Wal kijken naar een juridisch houdbaar alternatief.
Het initiatiefvoorstel wordt later, zoals gebruikelijk, uitgebreid behandeld in de Tweede Kamer tijdens een apart debat.