Van afvoeren naar vasthouden: 200 droogtestuwen van Rijn en IJssel samen met boeren
'Na weer een extreem droge voorjaar en zomer, is de herfst ook relatief droog dit jaar. Het neerslagtekort is 310 mm; dat is nog nooit zo hoog geweest voor deze tijd van het jaar. Het waterschap wil samen met partners en grondeigenaren ook deze winter het regenwater dat valt, zo veel mogelijk opvangen in plaats van afvoeren', schrijft het waterschap in een persbericht.
Analyse
‘Elke druppel de grond in’ is in 2018 gestart. Het bleek een praktisch en laagdrempelige manier om droogte te bestrijden. Rijn en IJssel, met het hoofdkantoor in Doetinchem: 'Deelnemers werden bewust van het belang van water, maar zagen ook direct resultaat op hun grond en omgeving. Inmiddels is het uitgegroeid en doorontwikkeld tot een samenwerking tussen waterschap en meer dan 420 grondeigenaren. Zij bestrijden de droogte met een breed palet van instrumenten zoals keukentafel gesprekken en landschapsanalyses. Hier komen vervolgens de concrete maatregelen uit zoals droogtestuwen, gestuurde drainages, duikerafsluiters, vloeiweiden en het verondiepen van sloten. Alles is maatwerk.'
Uitdaging
Het waterschap doet meer om ook in de toekomst de droogte aan te pakken. Zo is het beleid voor het grondwatervoorraadbeheer aangepast. Het waterschap wil voortaan jaarlijks 100 mm extra water vasthouden in de winterperiode. Waterschapsbestuurder Peter Schrijver: „Water afvoeren, dat kan Nederland als geen ander. Water vasthouden, dat is de uitdaging. Wij zoeken hierin de samenwerking met grondeigenaren, inwoners; eigenlijk iedereen met een groot of klein stuk grond. Door samen te doen, te ervaren en te leren. Het programma ‘Elke druppel de grond in’, waarmee we vandaag met de 200ste droogtestuw een mooie mijlpaal hebben gehaald, is daar een mooi voorbeeld van.”
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Waterschap Rijn IJssel
Bron: Waterschap Rijn IJssel