Gelderse gemeenten kijken met 'ongeloof en verbazing' naar opkoop boerderijen door Schiphol
Schiphol Group heeft in totaal drie boerderijen voor ruim 11,1 miljoen euro opgekocht. Daarnaast heeft het ook stikstofrechten van zeven boerderijen in het bezit gekregen. Dat kostte het bedrijf circa vijf miljoen euro, zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Deze stikstofruimte wordt gebruikt om een natuurvergunning te verkrijgen voor het uitvoeren van maximaal 500.000 vluchten per jaar vanaf Amsterdam. Daarnaast zijn deze rechten nodig om Lelystad Airport te mogen openen in de toekomst.
De 'stikstofjacht' ligt gevoelig omdat het kabinet heeft besloten om eerst de PAS-melders te legaliseren. De Tweede Kamer wil ook dat er een einde komt aan de opkoop van boeren. Een meerderheid steunde vorige week een motie daarover. Dat plaatst Schiphol voor een 'dilemma', zegt Robert Carsouw, CFOO van Schiphol. „We krijgen de vraag om zo snel mogelijk te zorgen voor een natuurvergunning voor Schiphol. We hebben allerlei routes verkend. De laatste optie was het kopen van boerderijen en dat doen we met tegenzin." Schiphol gaat niet stoppen met het opkopen van boeren omdat het bijna klaar is met de operatie. Carsouw: „Het is verstandig om dat af te maken." De luchthaven verwacht nog van vijf boeren de stikstofrechten nodig te hebben. Dit kost het bedrijf in totaal 20 tot 25 miljoen euro.
Stikstofruimte terug naar regio
Burgemeester Jan Willem Wiggers van Heerde, die namens zes Gelderse gemeenten spreekt, kijkt met 'verbazing, verwondering en ongeloof' naar de ontwikkelingen rondom Lelystad Airport. „Op de Noord-Veluwe zijn we zoekende naar stikstofruimte om huizen te bouwen, bedrijfsvestigingen mogelijk te maken en boeren te helpen. Vervolgens gaat de Schiphol Group zonder overleg Veluwse bedrijven opkopen om zo aan de voor hen benodigde ruimte te komen. Terwijl wij die ruimte voor onze samenleving hier al dringend nodig hebben. Ik roep het kabinet op om ervoor te zorgen dat deze rechten weer terugkeren in de gebieden waar ze zijn weggekocht.”
De gemeenten Elburg, Epe, Hattem, Heerde, Oldebroek en Voorst trekken samen op in het overleg richting het Rijk over het onderwerp Lelystad Airport. Wiggers meent dat stikstofrechten niet op deze manier verhandelbaar horen te zijn: „Het gaat om een collectief goed, dat voor onze samenleving beschikbaar hoort te zijn en te blijven. De verdeling hiervan hoort het onderwerp te zijn van een brede bestuurlijke afweging.”
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Gemeente Heerde