MOB kritisch over effectiviteit en juridische houdbaarheid bemestingsverbod Overijssel
Met het bemestingsverbod wil Overijssel een tijdelijke reductie van stikstof realiseren. Daarmee kan het dan afzien van handhaving bij PAS-melders waar de provincie nu een last onder dwangsom heeft opgelegd. Dit zijn drie boeren en twee biomassa-installaties. Het bemestingsverbod is een oplossing voor 2023 en kost de provincie 1 tot 1,5 miljoen.
Een PAS-melder, die anoniem wil bijven, is blij met de noodoplossing. Hij weet nog niet hoe deze uit gaat pakken op zijn bedrijf, omdat de provincie nog contact met hem moet opnemen over de uitwerking van de maatregel. De boer hoopt in elk geval dat het bemestingsverbod standhoudt bij de rechter.
Geen geitenpaadje
Volgens Overijssel is dat wel het geval. De tijdelijke maatregel dan ook zeker geen geitenpaadje. De oplossing is door juridische deskundigen als zeer kansrijk beoordeeld, wanneer deze getoetst gaat worden bij een rechter: de daadwerkelijke uitstoot van de PAS-melders wordt gecompenseerd door de reductie die het bemestingsverbod mogelijk maakt. Daarmee geeft Overijssel naar eigen zeggen invulling aan het natuurbelang, wat de rechter eerder miste in de beslissingen om de handhavingsverzoeken af te wijzen. Honderd procent garantie kan Overijssel niet geven, omdat pas bij een daadwerkelijke rechtszaak een definitieve conclussie getrokken kan worden.
Onzekerheid
Advocaat Valentijn Wösten van MOB, die ook de handhavingsverzoeken in Overijssel indiende, bestrijdt de effectiviteit en de juridische houdbaarheid van de maatregel. „Er zijn geen omrekenfactoren (om ammoniakuitstoot om te rekenen naar stikstof,red.) beschikbaar om de stikstofneerslag van een bemestingsverbod te bepalen." Hij verwijst naar de onzekerheid over de vergunningverlening bij enkele emissiearme stalsystemen door recente gerechtelijke uitspraken. „ Deze beslissingen laten zien dat je niet zomaar een emissiefactor kunt toeschrijven aan een activiteit, dus ook niet aan mest. Verder heb ik er inmiddels ook steeds minder trek in om op incidentenpolitiek te reageren."
MOB staat open voor overleg om over dit landelijke probleem verder te praten. Wösten: „Als LTO werkelijk begaan zou zijn met de PAS-melders dan zou Sjaak van der Tak zich al lang bij MOB hebben gemeld. Het gegeven dat de heer Van der Tak zich meer dan drie jaar na de PAS-uitspraak zich nog steeds niet bij MOB heeft gemeld, maakt duidelijk dat LTO politieke spelletjes speelt over de rug van de PAS melders."
LTO Noord: 'Nog geen definitieve oplossing'
Ben Haarman, voorzitter LTO Noord regio Oost, is blij dat Overijssel een oplossing heeft gevonden waarmee handhaving voorkomen kan worden.„Daarmee wordt de druk die op de schouders van deze gezinnen rust, wat minder. Maar het is nog geen definitieve oplossing. Deze moet komen uit Den Haag. Daar zal men flink aan het werk om te zorgen dat deze groep snel gelegaliseerd wordt. Als daar een wetswijziging voor nodig is, dan moet die er komen."