Overijssel vraagt vijf miljard euro voor provinciale stikstofplannen: 'Ingrijpend en complex'
'Om de gestelde natuur- en waterdoelen te halen, moeten we de uitstoot van stikstof en broeikasgassen terugdringen, natuur en bodem robuuster en sterker maken maar ook de waterkwaliteit verbeteren en willen we ook duurzaam toekomstperspectief voor (agrarisch) ondernemers scheppen', schrijft Gedeputeerde Staten (het provinciebestuur).
Ingrijpend
De door het Rijk vastgestelde opgaven voor het PPLG Overijssel zijn zeer ingrijpend en vertonen een complexe samenhang.'Juist omdat de doelen zo ingrijpend zijn, is het belangrijk dat we alle opgaven die er liggen in één keer, goed en breed gedragen oppakken. Zo zullen de beekdalen in Twente moeten worden hersteld en de bodemdaling in het veenweidegebied in Noordwest Overijssel verminderd worden. Dit betekent dat de landbouw in Overijssel de komende jaren meer grondgebonden moet worden. Om dat te bereiken zal het allergrootste deel van de vrijkomende grond voor de landbouw beschikbaar moeten blijven.'
Gert Harm ten Bolscher, gedeputeerde Landbouw en Natuur, stelt namens het voltallige College van Gedeputeerde Staten: „We staan aan het begin van een ingrijpend en langjarig proces om onze natuur te versterken. Maar we hebben als college van Gedeputeerde Staten al in een eerder stadium duidelijk uitgesproken naar het Rijk dat we aan de slag gaan met een PPLG waarin de gestelde natuurdoelen worden gehaald, maar dat voor ons het behoud van onze sociale cohesie en economische kracht van het platteland cruciaal zijn. Bij de uitwerking staat het belang van onze inwoners en (agrarisch) ondernemers centraal. Het bieden van duurzaam en langjarig toekomstperspectief aan agrarisch ondernemers is onlosmakelijk verbonden aan onze doelen binnen het PPLG. Boeren zorgen niet alleen voor ons voedsel, ze spelen ook een belangrijke rol in het beheer van ons landschap en binnen de sociale structuren in dorpen en gemeenschappen.”
Boterham
Ten Bolscher: „Het eerlijke verhaal is dat om de doelen te halen verandering nodig is. Verandering in het verduurzamen, innoveren en extensiveren van de landbouw. Veranderingen in onze leefomgeving, waarbij we aanpassingen doen in de bodem en het landschap om de waterkwaliteit te verbeteren. En verandering wellicht in de manier waarop agrarisch ondernemers hun boterham verdienen. Veranderen is spannend en lastig. Maar juist omdat we onze toekomst en de inrichting van ons landschap bepalen, is het belangrijk om dit proces samen aan te gaan. Door in gesprek te blijven, begrip te hebben voor elkaars belangen en samen te zoeken naar breed gedragen oplossingen."
Toch moet er in 'Den Haag' nog wel wat gebeuren, vindt de provincie. „Het Landbouwakkoord moet er dan ook zo snel mogelijk komen. Want het gaat misschien nog wel meer om een verandering voor de hele maatschappij, bijvoorbeeld hoe we onze voedselproductie waarderen, maar ook of we als maatschappij bereid zijn om boeren te betalen voor het leveren van maatschappelijke diensten."
PAS-melders
Ten Bolscher: „Recent heb ik nog in de Tweede Kamer aangedrongen om snel duidelijkheid te geven over onze opgaves, over hoe alle sectoren daaraan moeten bijdragen en hoe we ondernemers duurzaam toekomstperspectief kunnen bieden en het definitief oplossen van de PAS-melders. In Overijssel hebben we veel ervaring met gebiedsprocessen. Die ervaring leert dat deze processen intensief zijn en het essentieel is om de tijd te nemen. Daarom wil Overijssel benadrukken om de tijd te nemen voor het PPLG. De opgaven zijn ingrijpend en complex. Dat vereist een zorgvuldig proces, want we hebben geen herkansing. Zo snel mogelijk beginnen in gebieden waar nu al plannen gemaakt worden en een zorgvuldig proces in gebieden waar het erg ingewikkeld is."
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Bram Teeuwsen
Bron: Provincie Overijssel