Agractie roept boeren op in beroep te gaan tegen 'vergeten habitattypes'
Farmers Defence Force en Dutch Dairymen Board trokken ook al aan de bel over het Wijzigingsbesluit Habitatrichtlijn, door stikstofminister Christianne van der Wal gepubliceerd in de Staatscourant. Als habitattypes met een lage Kritische Depositie Waarde (KDW) toegevoegd worden aan een Natura 2000-gebied bij een boer in de buurt, kan dit gigantische gevolgen hebben. 'Het kabinet is van plan in 110 Natura 2000-gebieden wijzigingen toe te passen, die meestal leiden tot een verzwaring van de stikstofreductie-opgave', schrijft Agractie.
25 kilometer
Een boer die bezwaar wil maken, moet snel zijn. Tot en met 11 januari bestaat de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen het Wijzigingsbesluit Habitatrichtlijngebieden. 'De advocaat van Agractie, omgevingsjurist Susan Schaap, heeft een beroepschrift opgesteld waaraan momenteel de laatste hand wordt gelegd. Dit beroepschrift wordt gedeeld met andere sectorpartijen/stichtingen. Echter, omdat het niet 100 procent zeker of dit beroep ontvankelijk zal worden verklaard, adviseert Agractie haar leden/donateurs om ook als direct belanghebbende beroep aan te tekenen tegen het besluit. In onze optiek bent u direct belanghebbende als u agrarische activiteiten binnen een straal van 25 kilometer van een relevant Natura 2000-gebied verricht', schrijft Agractie.
Omdat de tijd dringt, geeft Agractie nog een tip aan boeren. 'Het Besluit telt bijna 400 pagina’s. Het is ondoenlijk om die allemaal te lezen. Schenk dus vooral aandacht aan de geschreven teksten (inleiding, toelichting en reactie op zienswijzen) en het voor u relevante Natura 2000 gebied', meldt Agractie. De organisatie biedt ondersteuning via mail.
Vergeten
Agractie vindt het niet eerlijk dat er nu nieuwe habitattypes aan natuurgebieden worden toegevoegd, terwijl er in het verleden zaken fout zijn gegaan rondom de aanwijzing. Ook rammelt de onderbouwing volgens de actiegroep. De ledenorganisatie geeft wel eerlijk toe dat er in sommige gevallen ook habitattypes verdwijnen van de kaart.