LTO Noord praat weer mee bij Gebiedsgerichte aanpak stikstof in Overijssel
In april vorig jaar werd door de boerenorganisatie nog besloten om niet meer mee te praten over deze gebiedsgerichte aanpak van stikstof in Overijssel. Aanleiding was destijds de brief van minister Van der Wal, waarin onder meer versnelde en gedwongen uitkoop van boeren werd besproken om de stikstofuitstoot terug te dringen. De boze landbouworganisatie vond toen dat Overijssel geen eigen beleid kon voeren omdat Den Haag alles zou bepalen.
Geluisterd
In een verklaring nu zegt LTO Noord dat Overijssel afgelopen jaar wel naar de inbreng en eisen van LTO Noord heeft geluisterd. Bewijs daarvan is de begin deze maand gepresenteerde eerste ruwe bespreekversie van de PPLG. Overijssel vraagt daarin ruim 5 miljard euro van Den Haag waarvan een belangrijk deel bedoeld is om de land- en tuinbouw in deze provincie te ondersteunen. Daarnaast vraagt Overijssel ook meer tijd om de gewenste doelen te kunnen behalen; 2030 is niet haalbaar en wellicht 2035 ook niet. Ook wil ook Overijssel op korte termijn een oplossing van de PAS-problematiek. Gedeputeerde Ten Bolscher heeft onlangs ook al laten weten dat de KDW (Kritische Depositie Waarde) niet het enige toetsingscriterium moet zijn. Het doel is volgens de Gedeputeerde het behalen van een ‘duurzame staat van instandhouding van de Natura 2000 gebieden’.
Op basis van deze punten wil LTO Noord nu dus de Overijsselse afdelingen weer de ruimte geven om mee te gaan praten. „Daarbij beseffen we ook dat het door het Rijk ingezette beleid doorgaat. Daarom juist is het van belang om aan tafel te zitten, maar wel onder onze voorwaarden. Zo kan LTO Noord echt invloed uitoefenen in de besluitvorming. Want we vinden dat onze inbreng en kennis nodig is voor een toekomstbestendige agrarische sector. Tegelijkertijd behoud je de vrijheid om weer van tafel te gaan als het de verkeerde kant op dreigt te gaan. Je geeft daarmee ook aan dat je niet eenzijdig meevaart op de besluiten van de provincie", aldus LTO Noord in een verklaring. Die is opgesteld na overleg met de andere landbouworganisaties in Overijssel (het Landbouwcollectief).
Gebiedsdagen
Deze week is in Overijssel de eerste serie gebiedsdagen in het kader van het PPLG-proces gestart met de twee LTO-afdelingen Salland en West-Twente. In totaal zijn er zes gebieden in Overijssel waar provincie, boeren, natuurorganisaties en andere betrokkenen gezamenlijk bekijken hoe de stikstofuitstoot er kan worden verminderd. Tijdens deze eerste serie gebiedsdagen wil de provincie informatie ophalen bij alle betrokken organisaties. Daarna volgt een tweede reeks in maart waar Overijssel een nieuw voorstel wil presenteren. De derde reeks gebiedsdagen in de zes regio’s staat gepland voor juni. Dan wil Overijssel een definitief voorstel presenteren.
LTO Noord verwacht dat op korte termijn het gesprek met Ten Bolscher gehouden kan worden; „Want ook Overijssel ziet de urgentie van ons als gesprekspartner. Als belangrijkste gespreksonderwerpen liggen verder de voorwaarden voor deelname aan de gebiedsdagen op tafel. Ook willen wij concreet van de provincie horen welke invloed wij als landbouwsector kunnen uitoefenen."
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Ellen Meinen