‘Grote leugens route’ moet provinciebestuurders wakker schudden

Dick Scholts uit Winterswijk was een van de deelnemers aan de tocht van Gelderse boeren richting het provinciehuis in Arnhem. Uiteindelijk wisten de actievoerders Commissaris van de Koning John Berends en nog een aantal bestuurders te spreken. Volgens Scholts was de sfeer van het gesprek ‘aardig rustig’. „Ze waren volgens mij vooral zenuwachtig omdat ze in de gaten hadden hoe dicht wij bij de waarheid zijn. Want ze proberen zich vooral van de domme te houden.”
Alle voedselproductie weg
Volgens Scholts en zijn medestanders is het overduidelijk dat Europa de Green Deal op 1 januari 2020 er doorgedrukt heeft. „Dat betekent inpandige en verticale landbouw en vegetarische industrie, zodat er maar geen stikstof wordt uitgestoten. Het liefst zien Brussel en de Rijksoverheid de voedselproductie uit Nederland verdwijnen. Vervolgens moeten wij het voedsel via allerlei handelsverdragen als CETA, Mercosur en Oekraïne gaan importeren. Als je dan toch boer wilt blijven, moet je maar emigreren. Ze zeggen wel dat je je bedrijf moet verplaatsen maar als je ergens geen milieuvergunning meer krijgt, hoe dan? Dat kan binnen Nederland niet, want als je eenmaal stopt als boer, krijg je nooit meer een vergunning elders. Maar laat ze dat dan ook zeggen. Dan weet je waar je aan toe bent.”
Gespreksinhoud Brussel fabeltje
De aanleiding voor de leugentocht die alle provinciehuizen in Nederland aandoet is dat er in het najaar een zware delegatie naar Brussel zou zijn afgereisd om de belangen en de stikstofproblemen van de Nederlandse landbouw nogmaals onder de aandacht te brengen. Scholts: „Na een ingediend WOB-verzoek bleek dat er helemaal niet een zware delegatie namens landbouw aan tafel zat en het helemaal niet over landbouw ging. Niet minister Staghouwer bleek mee te zijn meegereisd, maar Harbers van Infrastructuur en Waterstaat was mee. En het ging alleen maar over woningbouw en de energietransitie."
Laten inzien
„Wij proberen provinciebestuurders ervan te overtuigen dat zij aan het Rijksbeleid meewerken en hopen dat zij inzien dat dat beleid echt niet klopt. En dat ze daardoor ook de telefoon pakken richting het ministerie om dat aan te geven. Maar toezeggingen hebben wij niet gekregen. Ook LTO gaat mee in het rijksbeleid door iedere keer als eerste aan tafel te gaan zitten. En dan volgen Agractie en de andere partijen. Daarmee faciliteren ze overheidsbeleid en onze eigen ondergang. Waarom?”
Provinciale verkiezingen
„Het is te hopen dat er tijdens de Provinciale Staten andere partijen aan de macht komen die er wel voor de boerenbelangen zijn”, aldus Scholts ter besluit. „Daarmee kunnen ze dan in de Eerste Kamer veel wetgeving tegenhouden die er nu nog even snel doorheen moet worden gejast. Want iedereen lijkt nu in een keer haast te hebben om proberen om te voorkomen dat het weer wordt teruggedraaid.”
Na Gelderland vervolgde de karavaan haar route naar het provinciehuis van Overijssel in Zwolle.