Initiatiefvoorstel CDA-Statenlid Piksen: 'We moeten alle belangen goed kunnen afwegen’
Provinciale Staten Overijssel wil meer betrokkenheid bij processen rond Natura 2000
Unanieme steun
Piksen diende daarom een initiatiefvoorstel in en kreeg daarbij unanieme steun van de aanwezige Statenleden. Zijn initiatiefvoorstel zal nu 8 februari behandeld worden in de commissie landbouw en natuur en kan daarna eventueel 22 februari door Provinciale Staten vastgesteld worden.
Achtergrond van het initiatief van Piksen is de keuze die Overijssel tien jaar geleden genomen heeft voor de drie belangrijkste beslismomenten in het Natura 2000-proces. Achtereenvolgens was dat (in 2013 en 2014) het vastleggen van de toekomstige kaders via de Omgevingsverordening, daarna de vaststelling van de beheerplannen voor de 24 Natura 2000-gebieden (die elke zes jaar opnieuw vastgesteld moeten worden) en uiteindelijk de definitieve besluitvorming door Provinciale Staten via een PIP (Provinciaal Inpassingsplan) per gebied. Dat laatste heeft afgelopen jaren voor veel emoties gezorgd zoals eind vorig jaar bij Bergvennen en Brecklenkampse Veld.
Samen werkt beter
Destijds in 2013 werd in Overijssel gekozen voor een eigen werkwijze rond Natura 2000 met de naam ‘Samen Werkt Beter’ (SWB). Daarbij gaan in elk gebied alle betrokken partijen, van natuurorganisaties tot landbouw, samen overleggen en aan oplossingen werken. De rol van Provinciale Staten is daarbij beperkt tot onder meer het uiteindelijk officieel vaststellen van een PIP per gebied. Piksen; „Dat destijds op afstand zetten van het provinciebestuur was op zich een goede zaak. Met Samen Werkt Beter kan er door de betrokkenen en bewoners zelf in elk gebied samengewerkt worden. Dat is uiteraard veel beter dan elkaar voor de rechtbank ontmoeten.”
Maar in zijn rol als volksvertegenwoordiger is het bij het CDA-Statenlid met de portefeuille landbouw en natuur („Een pittige portefeuille die vaak tractors naar het Provinciehuis heeft gebracht”) de afgelopen zes jaar gaan knellen. „Want je wordt dan geacht besluiten te nemen waarbij je alle belangen kent en daarna goed afweegt. Maar lukt dat voldoende? En kan dat eigenlijk nog wel met de werkwijze waar in 2013 voor is gekozen?”, zo verklaarde Piksen zijn initiatiefvoorstel.
Rapporteur
Daarin wordt een aantal concrete aanpassingen voorgesteld. Zo kunnen er hoorzittingen door Provinciale Staten per gebied met alle partijen zoals landbouw, recreatie, natuurorganisaties worden gehouden maar ook met de betrokken gemeenten. Provinciale Staten zou daarnaast eigen onderzoeken laten doen of adviezen kunnen inwinnen. Ook moeten er ‘brede dialogen’ komen met de betrokken bewoners en partijen bij het opnieuw vaststellen van beheerplannen. Ook wil Piksen dat Provinciale Staten een rapporteur uit eigen gelederen per Natura 2000-gebied kan aanwijzen. Verder moet er met Gedeputeerde Staten en de betrokken partijen bij SWB gesproken worden over de eigen verantwoordelijkheid van de Provinciale Staten.
Op deze woensdag stonden het PIP Noordmanen (een ecologische verbindingszone tussen Weerribben en Wieden) in de Weerribben en het PIP Springendal en Dal van de Mosbeek op de agenda van Provinciale Staten. Dat leverde felle kritiek op van vooral Gert Brommer (nu nog Groep Brommer, ex-VVD en straks BBB-kandidaat): „Ik zie de wanhoop in de ogen van inwoners die de ziel uit een gebied zien verdwijnen. Ik schaam me als Statenlid, de natuur is hier de winnaar en de landbouw de verliezer.” Beide PIP’s werden zonder verdere stemming aangenomen, al wezen vrijwel alle fracties op de moeizame gang van zaken bij het opstellen van deze plannen. Daarom werden enkele moties en amendementen aangenomen voor enkele detailwijzigingen ‘om zo het draagvlak in het gebied te verbeteren’. Gedeputeerde Ten Bolscher kon met de meeste moties en amendementen leven: „We willen als GS altijd blijven werken aan maatwerk.”
Draagvlak PPLG
Verschillende fracties wezen bij de behandeling van deze twee PIP’s ook op het draagvlak onder de bewoners voor wat betreft het PPLG (Provinciaal Programma Landelijk Gebied) waarvan GS van Overijssel begin deze maand de eerste startversie presenteerde. Het PPLG is een door Den Haag aan alle provincies gevraagd plan voor de verbetering van natuur- en waterkwaliteit.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Ellen Meinen