BIJ12: meer diersoorten op lijst en sneller ingrijpen mogelijk bij wolvenschade
Naast de bedrijfsmatig gehouden landbouwhuisdieren komen nu ook hobbydieren zoals schapen, geiten, paarden, pony's, runderen, varkens en kuddebeschermingshonden in aanmerking voor taxatie en tegemoetkoming als ze verwond of gedood worden door een wolf. De eigenaar krijgt een schadevergoeding wanneer bovengenoemde dieren met zekerheid of zeer waarschijnlijk zijn gedood of verwond door een wolf.
Nieuw is ook dat dierenartsen na toestemming van BIJ12 zelf een DNA-test mogen afnemen in situaties waarin er alleen sprake is van gewonde dieren die niet geƫuthanaseerd hoeven te worden. Voorheen mocht dit pas als het gewonde stuk vee bemonsterd was. Daardoor moesten dieren urenlang onnodig lijden. Dierenartsen stuurden hierover in november 2022 ook al een brandbrief aan de Tweede Kamer. Met de wijziging is dit verleden tijd omdat de gewonde dieren direct na de bemonstering behandeld mogen worden.
Deze aanpassing geldt niet voor gedode dieren. Deze moeten nog steeds door BIJ12 bemonsterd worden.
Schade door goudjakhals
De goudjakhals is onlangs ook gesignaleerd. Dit dier is nauw verwant aan de wolf. De taxatie en tegemoetkoming in schade aan gehouden dieren door een goudjakhals is hetzelfde als bij een wolf.
DNA voor breder onderzoek
Schade aan huisdieren zoals katten en honden komt niet voor een tegemoetkoming in aanmerking. Wel kan BIJ12 de opdracht geven voor een bomonstering om (vermoedelijke) wolvenschade te onderzoeken. Dit geldt ook voor volwassen hoefdieren. Daar kan een autopsie/of sectie uitgevoerd worden. Het doel hiervan is om meer kennis en inzicht te krijgen in (vermoedelijke) wolvenschade, het duidelijk maken van de gezondheidstoestand van de getroffen dieren en hiermee meer ervaring op te doen.
Actualisatie wolvenplan
De provincies, het ministerie van Landbouw, Natuur- en Voedselkwaliteit en BIJ12 werken aan een nieuw wolvenplan. Deze wordt naar verwachting in 2024 vastgesteld.