RVO: Werkelijke situatie leidend bij bepalen bufferstroken
RVO heeft ongeveer een week geleden de bufferstroken en waterlopen ingetekend. Boeren die in Mijn Percelen kijken, zien dat dit soms niet goed is gegaan. Het levert hen veel frustratie op. De uitvoeringsorganisatie geeft toe dat er onduidelijkheid is ontstaan over de kaartlagen en of deze wel overeenkomen met de werkelijke situatie.
RVO gaat daarom bij de beoordeling van de subsidieaanvraag uit van de werkelijke situatie. Een fout in de kaartlaag heeft daardoor geen gevolgen voor de uitkering en mestplaatsingsruimte in 2023. Als de ingetekende bufferstroken niet stroken met de praktijk, dan kan dit aangegeven worden in de Gecombineerde Opgave.
Consequenties
Ook de politiek wil meer weten over de gang van zaken. De landbouwcommissie van de Tweede Kamer wil zo snel mogelijk een reactie van minister Piet Adema over de fout ingetekende bufferstroken. De Kamerleden willen weten hoe de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en boeren hiermee om moeten gaan.
Opdraaien voor consequenties
Tweede Kamerlid Derk Boswijk (CDA) heeft woensdag apart vragen gesteld aan minister Adema. Zo wil hij weten hoe het kan dat waterlopen die volgens boeren droog staan aangemerkt worden als watervoerend en hoe bepaald wordt wat een watervoerende sloot is. Ook vraagt hij zich af waarom de kaarten van RVO niet overeenkomen met de kaarten van waterschappen ten aanzien van de sloten.
Het CDA-Kamerlid is van mening dat als de fouten niet op tijd worden hersteld, boeren niet mogen opdraaien voor eventuele consequenties. Hij vraagt of de minister het met hem eens is en wat de eventuele gevolgen zijn voor de uitbetaling van GLB-subsidies. Ook wil hij weten wanneer er een einde komt aan deze verwarrende situatie. Hij pleit dan ook van een plan van aanpak van de minister op korte termijn.
Kaartlagen
RVO gaat in een bericht op haar eigen website ook in op de drie kaartlagen (Landschapselementen, Bufferstroken en Waterlopen).
Landschapselementen tellen vanaf dit jaar mee voor de basispremie, eco-regeling en het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer. Dit is te vinden als aparte kaartlaag onder Topografische grenzen in Mijn Percelen.
Boeren moeten de landschapselementen die ze uitvoeren, aanvinken. Soms dan staan er landschapselementen in de kaart die niet voldoen aan de voorwaarden. Deze hoeven niet geregistreerd te worden. RVO heeft hiervoor een stappenplan ontwikkeld.
Bufferstroken
De bufferstroken zijn ingetekend op basis van de waterlopen (kaartlaag Waterlopen). De grenzen van die waterlopen zijn ingetekend op basis van de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT). De BGT wordt landelijk bijgehouden door bronhouders zoals gemeenten, provincies, waterschappen en het Rijk.
Bij de kaartlaag Bufferstroken heeft RVO rekening gehouden met het type waterloop en met regels voor het smaller mogen maken van bufferstroken. Dit is de vier procent-berekening.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Tweede Kamer