Minister wil schadeloket voor PAS-melders snel openen
Het kabinet maakte op 23 december bekend dat er voor de PAS-melders een schadeloket wordt ingesteld. Inmiddels is het besluit voor het instellen van een Commissie schadevergoeding PAS-melders vastgesteld. Deze zal binnenkort in de Staatscourant gepubliceerd worden.
Met deze commissie wil het kabinet ervoor zorgen dat de beoordeling van de schadeclaims transparant en onafhankelijk mogelijk gebeurt. Dit zal gebeuren volgens het bestaande recht, met in het bijzonder het civiele aansprakelijkheids- en schadevergoedingsrecht.
Na het beoordelen van de schadeclaim zal de commissie de minister adviseren over de toekenning van de schade. Het gaat hier puur over de schade die ontstaan is onder het PAS. Schade die is ontstaan door bijvoorbeeld een last onder dwangsom in een handhavingsprocedure, valt daar niet onder.
De minister wil zo snel mogelijk de voorzitter en leden aanstellen, zodat de commissie snel kan beginnen.
Maatregelen
In een Kamerbrief die minister Van der Wal vrijdag presenteerde, gaat ze verder ook in op de voortgang van het legalisatieprogramma voor de Programma Aanpak Stikstof (PAS). Deze is in februari 2022 vastgesteld.
In dat programma zijn drie maatregelen opgenomen voor het verkrijgen van stikstofruimte. De eerste is de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv). Deze is grotendeels afgerond. Hiermee zijn tot nu toe zes PAS-melders gelegaliseerd. Voor de Srv is vastgelegd dat deze stikstofruimte eerst naar woningbouw en het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT). De stikstofruimte die overblijft, kan dan naar de PAS-melders gaan.
Met de regeling provinciale aankoop veehouderijen (Rpav) zijn 54 bedrijven aangekocht. Deze stikstofruimte komt naar verwachting eind 2023 beschikbaar. Over de exacte stikstofopbrengst wordt de Kamer binnenkort geïnformeerd.
Nieuwe regeling
De stikstofruimte uit de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) plus, die nu wordt uitgewerkt, gaat met prioriteit naar de PAS-melders. Deze regeling levert naar verwachting in 2025 stikstofruimte op. Bovenop dit legalisatieprogramma heeft het kabinet ook 250 miljoen euro beschikbaar gesteld voor provincies om de uitvoering van het legalisatieprogramma te versnellen.
De verwachting is dat er voor het legaliseren van de PAS-meldingen de komende jaren gemiddeld 11 mol per hectare per jaar nodig is.
Het legalisatieprogramma in cijfers
Van de totale 2488 meldingen, is van 360 meldingen vastgesteld of zij via het legalisatieprogramma een oplossing krijgen en daarvan hebben 49 meldingen reeds een oplossing. Niet alle 360 meldingen zijn hier al door het bevoegd gezag over geïnformeerd.
Van de 360 meldingen voldoen:
- 191 meldingen aan de criteria van het legalisatieprogramma;
- 169 meldingen niet aan de criteria van het legalisatieprogramma.
Van de 49 meldingen hebben:
- 6 meldingen een in rechte vaststaande vergunning gekregen;
- 11 meldingen geen legalisatie nodig, bijvoorbeeld omdat er sprake is van dubbele aanvragen;
32 meldingen een bestuurlijk rechtsoordeel gekregen omdat er geen stikstofruimte nodig is voor legalisatie; zij passen binnen bestaande toestemmingverlening.