Nipte meerderheid Gelderse politiek tegen mogelijkheid om wolf af te schieten
In totaal reageerden twaalf van de achttien partijen die meedoen aan de Statenverkiezingen op verschillende stellingen die de redactie van Vee & Gewas aan ze voorlegde. Van onder andere de VVD en SGP heeft Vee en Gewas geen reactie gekregen.
Met de stelling 'De wolf moet afgeschoten kunnen worden' zijn vijf van de twaalf partijen het eens en zeven fracties het oneens.
Van de partijen die het eens zijn met de stelling vindt BBB dat een wolf die (landbouw)huisdieren heeft aangevallen, actief beheerd mag worden. Afschot moet daarbij ook tot de mogelijkheden behoren. Ons Gelderland noemt in het geval van overpopulatie beheer belangrijk. De wolf moet daarom afgeschoten kunnen worden, maar dit is wel maatwerk.
De partijen die oneens invulden, zijn van mening dat dat veehouders subsidie moeten krijgen voor wolfwerende maatregelen en ook bij schade moeten boeren recht hebben op een vergoeding.
Vee & Gewas publiceert de komende dagen hoe de partijen uit Gelderland aankijken tegen verschillende stellingen. Bekijk hieronder ook de reacties op de andere stellingen:
Gelderse politiek verdeeld over opheffen geitenstop
Politiek Gelderland wil transparante stikstofbank
Houd deze website de komende weken in de gaten voor meer standpunten van de partijen.
Partijen die het eens zijn met de stelling:
Een wolf die (landbouw)huisdieren aangevallen heeft mag actief beheerd worden, waaronder afschot. Nederland is bovendien te klein voor wolven. Er zijn te veel mensen en wegen. Die gaan niet meer weg. Te veel wolven leidt nu al dagelijks tot problemen.
Harmonie is hier belangrijk. De wolf is ooit weggegaan (loop van de natuur) en is nu weer terug. We kunnen de natuur tot op zekere hoogte controleren, maar we moeten de natuur ook de ruimte geven. In geval van overpopulatie, is beheer belangrijk. Dus de wolf moet afgeschoten KUNNEN worden. Maar dit hangt af van de situatie ter plekke.
Op wolven moet een beheerregeling komen net als voor andere predatoren zoals vossen al lang het geval is. In het kader van dat beheer kan de jagersvereniging wolven afschieten / beheer voeren. De hoogste beschermingsgraad vanuit Europa moet worden losgelaten en dat kan gezien de problemen en overlast die wolven geven.
Het CDA is voor actief beheer van de wolf. Graag zouden wij Wolverine zones in Gelderland introduceren. Helaas staat de wet dat op dit moment nog niet toe, maar het CDA blijft ijveren om op dit punt de wet aangepast te krijgen.
De wolf hoort niet thuis in Gelderland. JA21 wil de wolf actief bestrijden en kuddedieren beschermen tegen de wolf.
Partijen die het oneens zijn met de stelling:
De wolf hoort van oorsprong in Nederland en Gelderland. D66 is daarom blij dat de wolf terug is in onze provincie. Voor veel Gelderlanders is het even wennen om weer samen te leven met de wolf. D66 is van mening dat de wolf niet afgeschoten moet worden zolang hij natuurlijk gedrag vertoont. Alleen als een wolf agressief is naar mensen, is afschot een mogelijkheid.
De wolf is teruggekeerd in ons land. Wat ons betreft is de wolf welkom. We willen dat de provincie helpt dierenleed te voorkomen en alle gehouden hoefdieren in Gelderland helpt beschermen tegen de wolf. Daarom moet de subsidieregeling voor wolfwerende omheining worden uitgebreid naar alle bedrijfs- en hobbymatig gehouden hoefdieren. Gedupeerde schapenhouders die adequate maatregelen hebben genomen hebben recht op een vergoeding, als toch schade ontstaat.
De wolf is welkom in Gelderland. We moeten ons erop in stellen om met de wolf te leren leven (door preventieve maatregelen: hekken etc., en als er dan toch faunaschade ontstaat een vergoeding). Het afschieten van de wolf is wat de PvdA betreft pas aan de orde als de mens bedreigd wordt conform het interprovinciale wolvenplan.
De wolf heeft zich permanent in Gelderland gevestigd. Wolven zijn een verrijking van de natuur in Nederland, en de Veluwe in het bijzonder, en dragen bij aan een grotere biodiversiteit. Met hulp van de wolf kan het Nederlandse ecosysteem zich op een meer natuurlijke wijze ontwikkelen.
Wolven eten voor meer dan 90% zwakke hoefdieren in het wild, zoals reeën en zwijnen. Hierdoor blijft wintersterfte uit en veranderen hoefdieren hun gedrag waardoor zeldzame planten kunnen kiemen. Bovendien zijn de kadavers van de hoefdieren weer voer voor andere soorten, zoals de vos en de das. Zo bevordert de aanwezigheid van de wolf de ontwikkeling van het natuurlijke ecosysteem en biodiversiteit in positieve zin.
De Partij voor de Dieren streeft daarom naar behoud van de beschermde status van de wolf. Er moet streng gehandhaafd worden om illegale bejaging te voorkomen.
Het is ook van belang dat (klein)vee goed wordt beschermd. Een schrikdraadraster om de weide, en het kleinvee ’s nachts in de stal houden, zijn goede methoden om de wolf te weren. De Partij voor de Dieren wil daarom dat schapenhouders en andere boeren voorlichting en steun krijgen bij maatregelen om hun dieren te beschermen.
De wolf is van oorsprong een inheemse diersoort die door de mens verdrongen is. Het is goed dat de wolf terug is en door de wolf zal er minder overlast gevend wild zijn. Wel is de SP van mening dat er goede manier gevonden moet worden zodat de wolf en mens naast elkaar kunnen leven. Vee zal beschermd moeten worden en dat kan al door wolfwerende maatregelen zoals wolfwerende hekken en het houden van kudden beschermende honden bij schapen. Hier is al provinciale subsidie mogelijk voor en die subsidiemogelijkheid zal, wat de SP betreft, uitgebreid moeten worden naar de hele provincie.
Voor alle duidelijkheid: de wolf is een fascinerend dier, maar binnen Gelderland is er geen ruimte voor de wolf. Om van de wolf af te komen zijn er ook andere methodes dan direct af te gaan schieten.
De wolvenpopulatie in Nederland is nog klein en de wolf heeft de allerhoogste Europese beschermingsstatus. Wel wil de ChristenUnie nadenken over de toekomst, als de wolf niet langer meer bedreigd zou zijn als soort. Tot die tijd moeten schapenhouders ondersteund worden in het nemen van beschermende maatregelen en gecompenseerd bij schade.
Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Jan Heij