Gelderland moet zich meer focussen op biologische landbouw
In totaal reageerden twaalf van de achttien partijen die meedoen aan de Statenverkiezingen op verschillende stellingen die de redactie van Vee & Gewas aan ze voorlegde. Van onder andere de VVD en SGP heeft Vee en Gewas geen reactie gekregen.
De consumptie van biologische producten staat onder druk. Vraag en aanbod zijn niet in balans. Toch zijn er provincies die zich hardmaken voor meer biologische landbouwproductie. Is dat wel verstandig? De stelling luidt daarom: 'De provincie moet zich minder focussen op biologische landbouw'. Vijf van de twaalf partijen zijn eens en zeven fracties het oneens met de stelling.
JA21 vindt het geen kerntaak van de provincie om zich te bemoeien met de wijze waarop boeren hun bedrijf exploiteren. BVNL uit zich ook in die strekking: er moet geen druk vanuit de provincie komen om biologisch te gaan boeren. Gezonde marktwerking moet de norm zijn.
Van de partijen die tegen zijn, plaatsen sommige enkele nuances. D66 noemt biologische landbouw onderdeel van natuurinclusieve kringlooplandbouw. De PvdA vindt dat een groot deel van de landbouw een transitie moet ondergaan in het kader van stikstof. Bij de optie extensivering is biologische landbouw aan de orde volgens de partij. Het wil dan ook een transitiefonds in het leven roepen.
Vee & Gewas publiceert de komende dagen hoe de partijen uit Gelderland aankijken tegen verschillende stellingen. Bekijk hieronder ook de reacties op de andere stellingen:
Gelderse politiek verdeeld over opheffen geitenstop
Politiek Gelderland wil transparante stikstofbank
Houd deze website de komende weken in de gaten voor meer standpunten van de partijen.
Partijen die het eens zijn met de stelling:
Biologische landbouw is geen kerntaak van de provincie en draagt ook niet bij aan een beter klimaat (meer grond nodig voor zelfde hoeveelheid voedsel productie, daarnaast boeren de gangbare boeren al dicht tegen biologisch aan ). Biologisch boeren levert niet de voedselproductie die we nodig hebben om de (wereld)bevolking te voeden. Als alle consumenten biologisch willen eten, worden alle boeren vanzelf biologisch. Nu is er ruimte voor minder dan 5% voor biologische afzet.
Dit heeft puur te maken, omdat de overheid op dit moment nogal doorslaat in een aantal zaken. Het is helemaal geen probleem om een focus ergens op te hebben, maar daar moeten mensen dan geen last van ondervinden. Er is niets mis met biologisch in onze optiek, maar het moet eerlijk en zonder schadelijke bemoeienis en tunnelvisie.
Er moet gezonde marktwerking zijn; wanneer een boer biologisch wil landbouwen is dat geen probleem maar andere vormen zijn ook prima. Er moet geen druk vanuit de provincie komen.
JA21 vindt het geen kerntaak van de provincie om zich te bemoeien met de wijze waarop boeren hun bedrijf exploiteren. Boeren dienen te werken binnen de kaders van de wet en zijn verder vrij in de wijze waarop zij dat invullen.
Biologische landbouw brengt sowieso al te weinig op aan producten, kost extra grond, terwijl er al een tekort aan grond is. Dit maakt voedsel nog duurder en schaarser.
Partijen die het oneens zijn met de stelling:
Het CDA is van mening dat de provincie zich moet focussen op alle facetten van de landbouw: van biologisch, gangbaar, natuurinclusief tot regeneratief. Het gaat om het type landbouw waar de betrokken boer zich zelf het beste bij thuisvoel en wat bij hem of haar past.
D66 wil dat de provincie zich focust op natuurinclusieve kringlooplandbouw. Biologische landbouw is een van de vormen daarvan. Naast biologische landbouw kan je daarbij ook denken aan innovatieve concepten zoals Kipster, Zonvarken of eiwitteelt voor menselijke consumptie.
GroenLinks wil inzetten op omschakelen naar natuurinclusieve landbouw. Ook biologisch boeren, grondgebonden teelt en kringloopteelt zijn duurzame vormen van landbouw zonder ammoniakprobleem waar wij op willen inzetten.
In de strijd tegen stikstof (en het halen van de KRW doelen) zal een groot deel van de landbouw een transitie moeten ondergaan: of door innoveren, of door te verplaatsen, of door te extensiveren: en bij dat laatste is wat ons betreft kringlooplandbouw en biologische landbouw aan de orde. We willen daarvoor ook een transitiefonds in het leven roepen om boeren deze slag te kunnen laten maken.
Bij de stimulering van plantaardig en biologisch voedsel dient de focus niet enkel op de productie, maar ook evenredig op de consumptie te liggen. Vraag en aanbod moeten enigszins gelijk opgaan om de omschakeling werkbaar te maken. Desalniettemin kan meer aanbod ook zorgen voor meer afname, meer vraag. Wij zijn daarom niet van mening dat de provincie te veel focust op het stimuleren van biologische landbouw.
Wij zijn wel van mening dat de provincie nog te veel focust op het in stand houden van de intensieve landbouw. Nog steeds wordt er ingezet op de ontwikkeling van technologische lapmiddelen, waarmee boeren valse hoop wordt geboden dat de intensieve veehouderij toekomstperspectief heeft, en waarmee boeren worden aangezet enorme investeringen te doen die zich niet zullen uitbetalen, waardoor deze boeren in de greep van de agro-industrie blijven.
De SP vindt dat we zelfs nog meer moeten gaan inzetten op biologische landbouw. Er kan niet doorgegaan worden met de huidige vorm van landbouw waarin er gebruik gemaakt blijft worden van landbouwgif om zo een grotere en betere oogst te krijgen. Ook zal er op het gebied van veehouderijen veel meer biologisch gewerkt moeten gaan worden. We zien dat de huidige manier niet meer houdbaar is en ten koste gaat van mens en natuur.
Wij zien biologische landbouw als een bedrijfssysteem dat kan bijdragen aan het verlagen van de stikstofemissie en aan een betere waterkwaliteit. Het is niet de enige ontwikkelingsrichting, maar wel een met een verdienmodel. Tegelijkertijd moet ook worden gewerkt aan het verhogen van de vraag.
Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Jan Heij