Overijssel moet bij overlastgevende ganzen actief wildbeheer toepassen
In totaal reageerden achttien van de negentien partijen die meedoen aan de Statenverkiezingen op verschillende stellingen die de redactie van Vee & Gewas aan ze voorlegde.
Met de stelling 'De provincie moet haar natuurbeleid aanpassen om zo schade door ganzen en andere wilde dieren te voorkomen' zijn twaalf van de negentien partijen het eens, drie het oneens en CDA en PvdA kiezen voor neutraal.
Houd Vee & Gewas de komende dagen in de gaten voor meer reacties op stellingen uit Overijssel
Partijen die het eens zijn met de stelling:
Rechterlijke uitspraken leggen vaak beperkingen op met betrekking tot faunabeheer. De provincie moet maximaal ruimte bieden om faunaschade te beperken door ganzen te verjagen en te bejagen en andere gerichte beheeracties, zoals aanpak van koppelvormers en nestbehandeling. Daarnaast moet de provincie een eerlijke vergoeding bieden voor faunaschade.
Het natuurbeleid van de Provincie is op meerdere fronten te rigide. Schade door bijv. ganzen is niet te voorkomen. Wel te verminderen, daar zijn wij dan ook voor. Overlast moet worden vermeden (door verjaging, geboortebeperking en evt. bejaging). Mogelijke schade moet dan wel worden vergoed.
Elke vierkante centimeter in Nederland heeft een bestemming. Daarom is actief wildbeheer altijd nodig. Ganzen en wilde dieren in natuurgebieden, dat is prima. Maar om schade daarbuiten te voorkomen moet er beheer zijn als grote aantallen ganzen of andere wilde dieren schade aanricht. Ook moet er een goede schaderegeling zijn voor het geval er toch schade ontstaat.
Ganzen en andere wilde dieren die schade aanrichten verjagen of afschieten.
Voor de VVD Overijssel is de jacht belangrijk om wildstand goed te beheren. We monitoren dit nauwlettend en geven proactief ruimte voor weidelijk jagen en jachtingrepen door wildbeheereenheden en particuliere jagers.
Waar agrarische ondernemers overlast ondervinden van ganzen moet de provincie haar beleid aanpassen.
Om ganzenschade als voorbeeld te nemen: foerageergebieden en rustgebieden in N2000 zodat er extern minder tot geen schade meer optreed. Dit naast beheer van de wild en ganzen populatie.
In Overijssel is veel geprocedeerd vanwege het ganzenbeleid. Dat heeft duidelijk gemaakt dat het huidige beleid niet werkt. Het aantal ganzen is fors toegenomen, en de schade ook. De ChristenUnie vindt daarom dat het beleid in Overijssel anders moet. Wij zien goede mogelijkheden voor fourageergebieden waar ganzen ongestoord kunnen overwinteren en het actiever omlaag brengen van het aantal zomerganzen. Verder vindt de ChristenUnie het belangrijk dat de schaderegelingen voor wildschade geen onnodige belemmeringen voor een aanvragen opwerpen.
De Wet natuurbescherming (Wnb) is er om in het wild voorkomende planten- en diersoorten in Nederland te beschermen. In Overijssel is er op plaatsen veel overlast en schade als gevolg van in het wild levende dieren. Vooral de ganzenpopulaties dragen daaraan bij. Faunabeheer zou meer gericht moeten zijn op het voorkomen van faunaschade en minder op het bestrijden van schade door afschot. Volt ondersteunt de aanbeveling om voor de bestaande soorten en nieuwe soorten beheerplannen op te stellen. Daarin wordt in elk geval opgenomen welke leefgebieden geschikt zijn, in welke gebieden de dieren belangrijke schade kunnen veroorzaken en waar ze niet getolereerd kunnen worden. Idealiter worden daarbij streef-aantallen en doel-aantallen benoemd inclusief de grens wanneer ingegrepen moet worden.
FVD is bij uitstek de jachtpartij van Nederland, en ziet de jacht als noodzakelijk. Niet alleen om een goede en evenwichtige populatie in stand te houden, maar ook in het kader van gewasbescherming en ter bevordering van de verkeersveiligheid.
De provincie moet ervoor zorgen dat de natuur zo is ingericht en voldoende robuust is waardoor wilde dieren binnen de natuur voldoende ruimte hebben en daardoor schade minimaal wordt. In navolging van veel andere provincies zou ook Overijssel daarvoor ganzengedooggebieden moeten aanwijzen, waar boeren voor de schade die ze daardoor ondervinden worden gecompenseerd.
BBB staat voor gratis schademeldingen (als gevolg van bijv. ganzen, wolven en wilde zwijnen bij het Faunafonds, die volgens landelijk uniforme regels afgewikkeld worden. Daarbij spelen Wildbeheereenheden (WBE’s) een essentiële rol in het beheren en bevorderen van een gezonde wildstand en het versterken van de biodiversiteit. Predatoren worden alleen gedoogd als de begroeiing en de stand van dieren die minder hoog in de voedselketen staan dit aantoonbaar aankunnen. Wij gaan voor een verantwoorde balans.
Het kan niet zo zijn dat de boeren alle rekeningen gepresenteerd krijgen. Waar mogelijk moet schade voor boeren door in het wild levende dieren beperkt of voorkomen worden. Dus ook de wolf hoort hier bij.
Partijen die neutraal staan tegenover de stelling:
Voor een deel wel mee eens, maar in veel gevallen bepalen we als provincie niet of een dier wel of niet beschermd is.
Dit ligt genuanceerd. Startpunt bij deze stelling is dat schade hoe dan ook voorkomen moet worden. Dat kan niet altijd: bescherming van (wilde)diersoorten conflicteert soms met schadebestrijding. Daarom is er een systeem van schadevergoedingen. Het natuurbeleid moet gericht zijn op maximaal accommoderen van alle belangen binnen de wettelijke kaders.
Partijen die het oneens zijn met de stelling:
Boeren en natuurbeheerders zijn geen tegenstanders. Samen zijn zij de beheerders door slimme maatregelen en samenwerking.
De Partij voor de Dieren wil dat de provincie investeert in (innovatieve) niet-dodelijke oplossingen voor mens-dierconflicten, zoals schade aan gewassen en verkeersveiligheid. Waaronder het stimuleren van landschapsmaatregelen om gewasschade te helpen voorkomen.
Het huidige beleid voldoet in de kern. Er moet wel continu gekeken worden hoe populaties in Overijssel zich ontwikkelen, in het bijzonder van ganzen. Sommigen hiervan zijn sterk gegroeid. Voor een deel is schade nu eenmaal niet te voorkomen. Dan is het vergoeden daarvan belangrijk.