Overijssel moet zich meer focussen op biologische landbouw
In totaal reageerden achttien van de negentien partijen die meedoen aan de Statenverkiezingen op verschillende stellingen die de redactie van Vee & Gewas aan ze voorlegde.
De consumptie van biologische producten staat onder druk. Vraag en aanbod zijn niet in balans. Toch zijn er provincies die zich hardmaken voor meer biologische landbouwproductie. Is dat wel verstandig, als de consumptie achterblijft of maakt dat niet uit? De stelling luidt daarom: 'De provincie moet zich minder focussen op biologische landbouw'. Zeven van de veertien partijen zijn het eens en tien zijn het oneens met de stelling. PvdA staat neutraal ten opzichte van de stelling.
SGP en Alliantie wijzen op het ontbreken van voldoende markt voor biologische producten. PVV, JA21 en BVNL denken blijkbaar dat de provincie ondernemers kan dwingen om biologisch te worden. Zij stellen dat de overheid hierin geen verplichtingen moet kunnen opleggen (wat overigens ook niet kan).
Vee & Gewas publiceerde hoe de partijen uit Overijssel aankijken tegen verschillende stellingen. Bekijk hieronder ook de reacties op de andere stellingen:
Overijssel moet bij overlastgevende ganzen actief wildbeheer toepassen
Politiek Overijssel unaniem eens: provincie moet niet wachten op Rijk voor legalisatie PAS-melders
Moeten jonge boeren uit Overijssel voorrang krijgen als ze grond willen verwerven?
Partijen die het eens zijn met de stelling:
Biologische landbouw en gangbare landbouw hebben allebei een waarde in zichzelf en ook hun eigen uitdagingen. De provincie moet haar aandacht verdelen over de diverse soorten landbouwbedrijven zonder bevoordeling. Alliantie wil niet dat er een wettelijke procentuele opgave vanuit Europa komt, omdat dat de markt voor biologische producten verstoord. Biologische landbouw kan wel binnen en rondom natuurgebieden beheeroplossingen bieden.
De provincie moet zich vooral richten op haar faciliterende rol en zich vooral niet gaan bemoeien met de bedrijfsvoering.
De door de EU-opgelegde eisen voor biologische landbouw zijn onrealistisch. Wij moeten onze boeren nu juist ondersteunen in plaats van belasten met onhaalbare voorstellen.
Agrarische ondernemers moeten daarin vrij gelaten worden en zelf kiezen met welke werkwijze zij hun brood willen verdienen.
De ontwikkeling naar kringloop/biologische landbouw is in de eerste plaats aan de boeren zelf en kan gestimuleerd worden. De provincie kan hier alleen een faciliterende en stimulerende rol hebben; de provincie gaat geen verplichtingen opleggen in dit kader. JA21 is tegen iedere dwang.
In Overijssel is er een breed palet aan agrarische ondernemingen, juist door de diversiteit worden deze verschillende bedrijven versterkt en is er een verdienmodel. Indien de Provincie zich alleen focust op biologisch doet dit geen recht aan alle andere bedrijven.
De provincie moet zich focussen op alle nieuwe vormen van landbouw. Daar hoort ook biologische landbouw bij, maar dat is niet voor alle vraagstukken een oplossing. Ook de toepassing van (nieuwe)technieken kan voor boeren een oplossing zijn om het bedrijf voort te zetten.
Partijen die neutraal staan tegenover onze stelling:
De provincie moet zich vooral richten op het mogelijk maken van landbouw die past binnen de draagkracht van het gebied. Dat betekent voor ons natuurinclusieve en op kringloop gerichte landbouw. Dit betekent dat niet alles overal kan op de manier zoals nu vaak wordt geboerd. Als dat via biologische landbouw wordt bereikt, vinden wij dat uitstekend.
Partijen die het oneens zijn met de stelling:
De toekomst van de Nederlandse landbouw ligt naar onze mening in de omvorming van grootschalige, intensieve landbouw naar de landbouw op de schaal van het gezinsbedrijf, met meer oog voor milieu, natuur en landschap, en stevig ingebed in de lokale samenleving. Hoe die er precies uit gaat zien en zich verder gaat ontwikkelen zal de toekomst uitwijzen. Biologische landbouw is daar een belangrijk onderdeel van, hierin ligt Nederland ver achter (zowel productie als de vraag vanuit consumenten) op landen waar de overheid hier actief op inzet. Er is echter niet een model of alternatief dat overal passend is.
Het aandeel biologische landbouw in Nederland is klein. Er is ruimte om dit te vergroten. De ChristenUnie is van mening dat biologische landbouw één van de vormen van kringlooplandbouw is, er zijn ook andere vormen. Niet elke boer hoeft dus biologisch te worden.
Provincie Overijssel heeft geen focus op de biologische landbouw. Dat is een van de vele vormen van landbouw. Het verschil tussen gangbare en biologische landbouw wordt steeds kleiner. De bedrijfsvoering moet ook passen bij het ondernemerschap. Belangrijk aandachtspunt blijft dat een boer een goed inkomen moet kunnen verdienen met zijn bedrijf en niet gedwongen moet worden om via de route van schaalvergroting, toename van de ondernemersrisico’s enz het inkomen op peil te houden. De plannen van Euro-commissaris Frans Timmermans zijn wat ons betreft desastreus voor de biologische landbouw. Biologische landbouw kenmerkt zich door een goed evenwicht tussen vraag en aanbod van biologische producten. De markt dwingen om 25% biologisch te worden, zonder dat de garantie gegeven wordt dat de vraag ook stijgt naar 25%, maakt de markt kapot.
De 185 bioboeren vormen 2,9 procent van alle Overijsselse boerenbedrijven. Het aandeel biologische landbouwgrond stijgt gestaag in Overijssel. In 2021 waren er 176, afgelopen jaar is dat aantal gegroeid naar 185. Maar het komt nog lang niet in de buurt van het Europese gemiddelde van 9,2 procent. Volt wil het voor boeren makkelijker en financieel aantrekkelijker maken om om te schakelen naar biologische landbouw. Volt onderschrijft de ambitie van het Actieplan Biologische Landbouw om in 2030 het aandeel biologische boeren in Nederland te laten groeien van nu 4 procent naar 15 procent.
De biologische landbouw gebruikt minder chemische (gewasbeschermings)middelen. Dit is beter voor de mens, het dier en het milieu.
De provincie kan dit prima stimuleren, maar niet verplichten. De zuivelcooperaties hebben hier een belangrijke rol, voorbeeld is Kaasspecialiteiten Rouveen die hun boeren stimuleert biologisch te worden.
Biologische landbouw is de toekomst, de huidige vorm van landbouw heeft namelijk niet te dragen door de natuur, het milieu en onze gezondheid. We willen graag boeren een toekomst geven en die toekomst is biologisch, in elk geval zonder gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen en met minder afhankelijkheid van grondwater. De provincie zou daarbij een coördinerende rol moeten krijgen.
Nederland is toonaangevend op het gebied van de reguliere landbouw en bungelt onderaan bij de biologische landbouw, beide op hoog niveau moet het streven zijn .
De Partij voor de Dieren wil een regionale, plantaardige en biologische productie van voedsel.
De VVD Overijssel vindt dat er ruimte moet zijn voor alle vormen van landbouw. Biologische landbouw is daar ook een onderdeel van, net als circulaire landbouw.