Vetzuursamenstelling varieert van tank tot tank
Dit is gisteren bekend gemaakt op een bijeenkomst van de Nevedi, de brancheorganisatie voor de veevoersector. Nevedi-directeur Henk Flipsen geeft desgevraagd aan dat veevoeradviseurs daarom niet moeten uitgaan van één tankmelkscreening, maar altijd de gegevens van minimaal drie tanken moeten bekijken, alvorens zij advies uitbrengen.
Voorzichtig optimistisch
De gegevens van de tankmelkscreening zijn sinds vorige week beschikbaar gemaakt voor adviseurs. Henk Flipsen is heel voorzichtig optimistisch over de resultaten van de eerste weken. "De eerste tekenen zijn goed. Maar laten we eerst de resultaten over januari en februari maar eens afwachten voordat we de balans opmaken."
Spreiding
Vanmiddag werd in Doetinchem op een persbijeenkomst van Volac Wilmar (internationale speler op het gebied van pensbestendige vetten) tevens gerefereerd aan een groot internationaal onderzoek onder duizenden melkveebedrijven in Europa. Daaruit blijkt dat de totale spreiding van het gehalte C16:0-vetzuur tussen het laagste en het hoogste bedrijf al 17 procent bedraagt. De vetzuursamenstelling van melk is namelijk afhankelijk niet alleen afhankelijk van het rantsoen, maar van vele factoren, zoals de bedrijfsvoering, het groeiseizoen, weiden of opstallen, aantal melkbeurten en het ras van de koeien.
Vetgehalte
Het afgelopen anderhalf jaar zijn een deel van de melkveehouders producten op basis van C16:0-vetzuur (palmitinezuur) gaan bijvoeren, omdat het onder andere een positief effect heeft op het vetgehalte in de melk en daarmee op de uitbetaalde melkprijs.
Keerzijde van de medaille is echter dat het aandeel van het verzadigde, 'harde' C16:0-vetzuur in de melk daardoor kan oplopen. En een te hoog aandeel vast vet (Solid Fat Content) in de melk geeft problemen bij de productie van boter en kaas, die daardoor minder smeuïg en minder goed smeerbaar worden.
De Nevedi en de NZO hebben daarom besloten om met ingang van 1 november het gebruik van gefractioneerde pensbestendige vetten tot nader order op te schorten, om te voorkomen dat zuivelondernemingen zoals Cono Kaasmakers problemen gaan ondervinden in de kaasproductie.