Spuiten op bufferstrook mag dit jaar van LNV maar mag niet in GLB
Gewassen die in het najaar van 2022 zijn gezaaid op de bufferstroken mogen toch worden gespoten als het hoofddoel van deze actie is het voorkomen van de insleep van ziektes en plagen in het hoofdgewas, heeft het ministerie van LNV bevestigd. Voor elk ander doel mag er niet in worden gespoten. De gewassen in de bufferstroken mogen ook niet worden bemest.
In het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) is de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen in de bufferstroken echter helemaal niet toegestaan. In de basisvoorwaarden GLMC4 is dit vastgesteld. De spuitvrije zones die in het Activiteitenbesluit staan blijven gewoon gelden, deze zijn vaak deel van de bufferstrook.
„Het is één grote chaos.”
Tineke de Vries, voorzitter LTO-Akkerbouw, begrijpt het niet meer. „De meeste boeren doen mee aan het GLB, dus aan de mogelijkheid om wél te spuiten hebben we niets”, zegt ze. „Het is één grote chaos.”
Maar wat als je perceel wintertarwe onder de gele roest dreigt te lopen vanuit de bufferstroken? Aleid Dik van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) denkt wel te weten wat er dan gebeurt. „Dan zullen er telers zijn die er voor kiezen om het hoofdgewas inclusief de bufferstrook te spuiten. Deze boeren worden krijgen dan een korting van 3 procent, maar daarmee is wel het gewas gered.”
Vanwege het uitblijven van duidelijkheid over de nieuwe regelgeving is eind vorig jaar op veel percelen al een wintergewas gezaaid of geplant. Zo staat op veel bufferstroken al een opkomend wintergraan of zijn er bollen geplant.
Dergelijke tegengestelde regelgeving is niet meer uit te leggen, vindt Dik. Het is volgens haar net als de chaos bij het indienen van de Gecombineerde Opgave. „We vragen al weken aandacht hiervoor. De boeren lopen tegen enorm veel problemen aan.”
De NAV vindt dat het ministerie op zeer korte termijn met een oplossing moet komen. Dat kan volgens Dik uitstel zijn of een simplificatie of een systeemverbetering. „Nu geldt voor elke boom een ander perceel. Een bufferstrook valt wel onder een perceel, een akkerrand weer niet. Dit toont maar weer eens aan hoe chaotisch het beleid is. Het is voor boeren niet om door te komen. ”
„Een bufferstrook valt wel onder een perceel, een akkerrand weer niet.”
Ook LTO en NAJK willen dat de deadline voor het indienen van de Gecombineerde Opgave wordt uitgesteld vanwege uitvoeringsproblemen bij het Rijk. Ze vragen om een maand uitstel: Boeren zouden dan niet tot 15 mei, maar tot 15 juni de tijd moeten krijgen voor het invullen. „De kaarten deugen niet, de systemen werken niet. De puinhoop is compleet, er moet gewoon uitstel komen”, stelt De Vries.
Het ministerie van LNV laat echter weten dat die er niet komt: de deadline van 15 mei blijft staan. Het tempo van indienen ligt volgens een woordvoerder op hetzelfde niveau als dat van de vorige jaren. De nieuwe elementen, zoals de ecoregelingen en bufferstroken, lijken volgens het ministerie niet voor vertraging te zorgen.
Dik: „We hebben nog mazzel dat het nu regent. Als boeren het land in hadden gekund, hadden we echt blinde paniek gehad.”