Fotoserie: Weidevogeleieren duiken op in bijna alle provincies
Dit artikel wordt regelmatig geüpdatet.
Heb jij ook een nest gevonden van een kievit, grutto, of andere weidevogel? Mail dan jouw foto('s) met een korte toelichting naar nieuws@agrio.nl.
Eerste grutto-ei van Nederland
Het eerste grutto-ei van Nederland is donderdag gevonden in Streefkerk. De vinder, Anthonie Heijkoop, vond het ei rond 17.17 uur, en meldde het om 18.25 uur. „Ik liep op het perceel om de greppelplasdras te controleren, en toen vond ik dit vroege ei."
Eerste ei op Ameland
Marlies Borsch(24) uit Nes (Ameland) van vogelwacht Hollum/Balllum vond op 17 maart het eerste kievitsei van Ameland om 14.24 uur onder Ballum. Zij was samen met haar zus Annelies in het veld. Beiden komen uit een Amelander vogelwacht familie en zijn actief als nazorgers.Volgens IJme Brijker, voorzitter van de vogelwacht een van de beste percelen van het eiland. Inmiddels is zij door de burgemeester van Ameland in het zonnetje gezet.
Eerste kievitsei in Lunteren
Op 16 maart vond René Gerritsen, vrijwilliger van weidevogelgroep De Kiewiet, om 15.30u, het eerste kievitsei in Lunteren (GD), op de grens met Renswoude. Met het vinden van dit kievitsei is ook het weidevogelseizoen van start gegaan voor de Kiewiet.
Eerste kievitsei Drenthe
Op een akker nabij Oranjedorp en Erica is op donderdag 16 maart om 14.30 uur het eerste kievitsei van Drenthe gevonden. De vondst is gedaan door vrijwillig weidevogelcoördinator Johan Scheper (80). Hij is sinds 2008 lid van de Vogelwerkgroep Emmen. Boerenlandvogelcoördinator Albert Boers van Landschapsbeheer Drenthe heeft geconstateerd dat het om een vers ei gaat.
Eerste kievitsei Flevoland
Luuk Groot Koerkamp in Rutten heeft 15 maart het eerste kievitsei van Flevoland gevonden. Het nest ligt op een perceel naast het land van zijn vader, tulpenboer aan de Noordemeerweg in Rutten. Vorig jaar hebben daar Afrikaantjes gestaan als bestrijding van aaltjes, waardoor er nu veel ruig materiaal op de akker ligt. Kieviten houden daar van, om voedsel te zoeken maar vooral ook om te nestelen.
Eerste kievitsei in Brabant
Theo van de Voort uit Hooge Mierde vond woensdag 15 maart het eerste kievitsei ei op een maisperceel. Provinciaal coördinator Fien Oost en collega Lisa van den Biggelaar van Brabants Landschap waren snel ter plaatse om het ei te bekijken en zowel Theo als agrariër Ad Verstijnen het kievitspeldje op te spelden.
Al veertien dagen was hij de kieviten in het gebied rondom Hooge Mierde in de gaten aan het houden. „Eigenlijk sinds de Jaaravond Weide- en Akkervogelbescherming op 15 februari jongstleden ben ik al rond aan het rijden. Observeren, observeren, observeren!", aldus Theo van de Voort, vrijwilliger bij Natuur- en weidevogelvereniging Reusel- de Mierden. “Maar gisteren zag ik een paring waarbij het vrouwtje doelgericht naar één punt toeliep. . Ik heb dat punt in m’n hoofd geprent en ben vanochtend gauw gaan kijken. Ik dacht, kip, ik heb je!’”
„Elke keer als ik de rode auto van Theo langs de weg zie staan,” zegt Ad, eigenaar van het perceel. „weet ik dat hij weer aan het observeren is en de vogels in de gaten houdt. Maar dit is wel bijzonder.”
Dat beaamde ook Piet Peijs, voorzitter van de groep, die rechtstreeks vanuit het werk naar het perceel was gekomen om het moment samen te vieren. „Het is de eerste keer dat wij het eerste ei van Brabant hier vinden in onze regio!"
Eerste kievitsei Groningen
Het eerste kievitsei in onze provincie is 14 maart gevonden vlakbij Grootegast door René Veenstra. Het nest bevindt zich in een plas-dras weidevogelgebied en bestaat uit niet uit één maar uit twee eieren. Landschapsbeheer Groningen en Collectief Groningen West hebben de eieren gecontroleerd en goedgekeurd.
Eerste kievitsei Limburg
Weidevogelbeschermer Peter Feijen vond op 14 maart het eerste ei in Nederweert. Dit is een dag later dan vorig jaar. Het ei lag aan aan de Frenkenbaan op een graanstoppel met groenbemester.
Eerste kievitsei Drenthe
Op een oude aardappelakker in de Broeklanden, een gebied onder Sleen, is op zondag 13 maart om 15.13 uur het eerste Drentse kievitsei gevonden. Vrijwillig weidevogelbeschermer Jan Pier Cleveringa (tevens coördinator van de vrijwilligersgroep Weidevogelnestbescherming Oosterhesselen) heeft zijn vondst gemeld bij Landschapsbeheer Drenthe en boerenlandvogelcoördinator Erwin Bruulsema heeft geconstateerd dat het om een vers ei gaat.
Eerste kievitsei Utrecht
Op het Breeveld in Woerden is 13 maart rond 11 uur het eerste kievitsei van de provincie Utrecht gevonden. Vinder Arnold Bosch was met vier andere leden van Weidevogelwerkgroep Woerden de eerste inspectieronde van het het seizoen aan het maken toen hij het ei aantrof.
Voor Arnold Bosch kwam de vondst niet helemaal als een verrassing. „Vanuit de trein had ik in het gebied al kievieten zien rondscharrelen.” Bosch is zo’n vijf jaar actief als weidevogelbeschermer in Woerden. De belangrijkste motivatie voor hem om actief te zijn als weidevogelbeschermer is de zorg om de keivit."
Eerste kievitsei Noord-Holland
Michel Manne trof zondag12 maart de vinder van het eerste kievitsei in Heiloo aan. Hij vond in 2016 en 2017 ook al het eerste kievitsei van de provincie. Zelf baalt hij er een beetje van dat het niet net iets eerder had opgemerkt. „Ik denk zelfs dat als ik vrijdag had gekeken, er al één ei in het nest lag. Dan was ik wel de eerste."
Hij spotte het eerste ei langs de Kanaaldijk in een nest waarin al twee kievitseieren lagen. Het kievitsei is gecontroleerd en blijkt inderdaad om een vers ei te gaan.
Eerste kievitsei Gelderland
In Gelderland werd op 13 maart het eerste kievitsei gevonden. Deze vondst is om 12.51 uur gemeld bij Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). De vinder is Bram Koudijs die bij drie verschillende weidevogelgroepen actief is.
Weidevogelbeschermer Bram Koudijs vond al eens eerder het eerste kievitsei van Gelderland. In 2012 in Ederveen en nu dus weer in de gemeente Ede, maar dan aan de zuidkant van de snelweg A12. Bram is vrijwilliger bij maar liefst drie verschillende weidevogelgroepen: Binnenveld Oost (WBO), Ederveen/Lunteren en Barneveld. Afgelopen zaterdag zag Bram de kieviten al gedrag vertonen wat wel moest leiden tot een kievitsei. Van kinds af aan hield Bram de weidevogels al in de gaten. Hij vindt de weidevogels zo mooi en eigenlijk ook alle andere natuur. Hij is nu 77 jaar en veel in het veld te vinden.
Eerste kievitsei Fryslân
Anne Wind (32) uit Pingjum was de gelukkige in Fryslân. Hij vond daar het eerste en tweede kievitsei. Op een maisperceel nabij Skarsterbrêge had hij in de loop van het weekend al wat baltsactiviteit gezien. Hijkes die 'oer de wjuk gean'. Toen hij zondag al de hele dag op pad was geweest, voor een bui thuis had geschuild, bleef het toch kriebelen. 'Ik sjoch dochs noch efkes dêr lâns de snelwei'. Aangekomen liep het sijke parmantig weg, Anne vond het twake daarna vrij snel. Hij geloofde het bijna niet: 'it swit bruts my út!' zei Anne over het moment van vinden.
Lees het hele artikel over het eerste ei in Friesland op Veldpost.nl
Eerste kievitsei in Nederland
Het eerste kievitsei van 2023 is zaterdagochtend 11 maart gevonden in het Overijsselse Hasselt (OV). Het ei was gelegd op een graslandperceel.
Klaas Binnendijk, vrijwilliger bij vrijwilligersgroep Staphorsterveld, was de gelukkige die de vonst aantrof. Het ei is gecontroleerd door Aad van Paassen en gezamenlijk met Gijs van den Brink (SBNL Natuurfonds) is vastgesteld dat het een vers ei is.
Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Stichting Landschapsbeheer Gelderland, De Kiewiet, Bond Friese Vogelwachten, Landschapsbeheer Groningen, Landschapsbeheer Drenthe, Weidevogelwerkgroep Woerden, Wim Tijsen, Brabants Landschap