'Gewenste landbouwbeleid in de praktijk implementeren'
Bioboer introduceert stagedagen voor Kamerleden
Het bedrijf is centraal gelegen in de Gelderse Vallei. Om de Kamerleden een goed beeld te geven van de dagelijkse landbouwpraktijk, worden ze geacht om 06:00 uur aanwezig te zijn op de stagedag. Dan wordt begonnen met melken.
Montblanc denkt dat hij de Kamerleden behoorlijk wat kan bijspijkeren. „Kijk, een koe heeft in elk uier vier kwartieren. En tóch is ze met tien minuten klaar met melken. Hoe dat zit, kan ik ze dan uitleggen”, zegt hij. „En dat wanneer koeien tochtig zijn, dat niks heeft te maken met staldeuren die tegen elkaar open staan.”
Ook wil hij Kamerleden wegwijs maken in het agrarisch jargon. „Waarom praten we bijvoorbeeld over inkuilen, terwijl we het niet in een kuil rijden maar aan de hoop?”
Piet Adema
Montblanc, die tevens zelfstandig inseminator is, heeft in de stal onder meer dochters lopen van de Fries-Hollandse fokstier Piet Adema. Niet te verwarren met de landbouwminister, die toevallig dezelfde naam draagt. „Ik denk dat Kamerleden het wel interessant zullen vinden om de dochters van Adema eens van dichtbij te bekijken”, zegt hij, terwijl hij een Adema-vaarsje op de achterhand klopt. „Kijk, deze is tochtig, die ga ik zometeen insemineren.” Nou ja, niet zélf, haast hij zich te zeggen. „Dat doen we met een rietje.” Het sperma wordt bewaard in een vat met vloeibare stikstof. „Tja, dat dossier ligt gevoelig in Den Haag. Ik hoop maar dat ze dat niet óók willen verbieden”, aldus de inseminator.
Gecombineerde Opgave
Wat hij verder nog voor zijn stagiairs in petto heeft? „Ik moet de Gecombineerde Opgave nog doen. Dat is een hels karwei, met het aangeven van alle slootjes, bufferstroken, houtwallen en landschapselementen”, zegt hij. „Daar mogen ze me gerust bij helpen. Eventueel kunnen we daar ook meerdere dagen voor uittrekken."
Wie zich liever fysiek inspant, kan kalveriglo’s en de strohokken voor het jongvee gaan uitmesten en opstrooien. „Hoeven ze meteen niet meer naar de sportschool.”
Profielkuil steken
Overige activiteiten die op het programma staan, zijn: stikstof kraken (handmatig), vlinderbloemigen vangen, en profielkuilen steken om verzuurde wormen te tellen. „Die aantallen willen we hier graag in kaart brengen voor Tjeerd de Groot”, geeft hij aan. Deze D66’er wil ook de veestapel halveren. Dat kan, wat Montblanc betreft. „We hebben ook huisverkoop. Als Tjeerd wil, kunnen wij hem een halve koe leveren, keurig in porties ingevroren."
Workshops
Bij voldoende belangstelling kunnen er ook diverse workshops en paneldiscussies worden georganiseerd. Montblanc wil als bio-veehouder wel zijn ervaringsverhaal met de biologische bemestingsnormen delen onder de noemer ‘Derogeren is vooruitzien’.
Verder broedt hij op een workshop over het houden van scharrelkippen in ethisch licht: één haan, meerdere hennen – hoe gaan we daarmee om? „Die kan verzorgd worden door de Barneveldse pluimvee-theoloog ds Hendrik de Haan.” Biologisch adviseur Edith Musse is al gepolst voor een workshop Kalf bij de Koe: schijt aan, of aan de schijt?
Koffie en thee
De stagedag eindigt zoals in de praktijk gebruikelijk is: ‘s avonds om 22:30 met het laatste controlerondje door de stal. Koffie en thee moeten de deelnemers zelf verzorgen. In het kader van het sluiten van de kringloop dienen zij zelfstandig brandnetelbladeren te plukken voor de thee, en gedroogde cichoreiwortels en eikels te raspen voor de koffie.
Aanmelden graag vóór vrijdag 21 april (start van het meireces) via redactie@agrio.nl.