Natuur in Boetelerveld en Landgoederen Oldenzaal herstelt nog niet goed genoeg, meer maatregelen en inzicht nodig
Uit de eerste analyses blijkt dat de natuur in onder druk staat. Zo hebben beide gebieden te maken met droogte, versnippering van stukjes natuur en te veel stikstof. De Ecologische Autoriteit waardeert de inspanningen die Provincie Overijssel levert om de natuur te herstellen.
Toch mist de Ecologische Autoriteit belangrijke informatie. Voor beide gebieden is meer inzicht nodig: hoe werkt het daar wat betreft bodem, water en lucht, en in de wisselwerking met planten en dieren? Daarmee worden dan niet alleen de problemen duidelijk, maar ook de onderliggende oorzaken.
Daarmee kan gedacht worden aan waterwinning als oorzaak voor droogte. Deze systeemkennis acht de instantie nodig om te weten aan welke knoppen gedraaid kan worden om het natuurherstel te bevorderen. De Ecologische Autoriteit adviseert dit heel gericht verder uit te werken in een kennisprogramma voor deze gebieden.
Snel maatregelen nodig
De Ecologische Autoriteit ziet dat er al veel maatregelen genomen worden in de gebieden, maar ook dat nieuwe, aanvullende maatregelen nodig zijn voor voldoende herstel van de natuur. Tegelijk is voor een aantal knelpunten in de gebieden al wel goed in beeld wat de onderliggende oorzaken zijn. De Ecologische Autoriteit adviseert om hiervoor snel maatregelen te nemen. Zo kan de provincie voorkomen dat de natuur verder achteruitgaat en het in de toekomst moeilijker wordt om de natuurdoelen te halen.
In de adviezen gaat de Ecologische Autoriteit in op een aantal maatregelen. Deze zijn enerzijds goed onderbouwd en anderzijds weet de instantie dat ze goed zijn voor de natuur. In Boetelerveld gaat het onder meer om het natter maken van het gebied en om verlaging van de stikstofbelasting. In Landgoederen Oldenzaal gaat het daarnaast ook om het vergroten en verbeteren van de samenhang van bos- en heidehabitats.
Alle provincies moeten natuurdoelanalyses opstellen. In deze analyses onderbouwen zij welke maatregelen er worden genomen voor natuurherstel als onderdeel van provinciale gebiedsprogrammaās. De minister van Stikstof en Natuur Christianne van der Wal (VVD) heeft de Ecologische Autoriteit ingesteld om te beoordelen of de juiste informatie wordt gebruikt voor besluitvorming over beschermde natuur, zoals de Natura 2000-gebieden.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Ecologische autoriteit