Overijssel ziet af van handhaving bij vijf PAS-melders
Overijssel moest in 2022 door meerdere gerechtelijke uitspraken noodgedwongen overgaan op handhaving bij PAS-melders. De provincie ging vervolgens op zoek naar oplossingen om dit te kunnen voorkomen en kwam toen eind vorig jaar met een bemestingsverbod op provinciale pachtgronden. Door deze maatregel of door de aankoop van stikstofruimte door de ondernemer zelf, kan er bij deze vijf bedrijven nu worden afgezien van handhaving. Dat meldt de provincie in een update over de PAS-melders aan Provinciale Staten.
Bemestingsverbod
Het bemestingsverbod is niet voor alle PAS-melders een optie. Hoewel de stikstofafname door het bemestingsverbod gemiddeld gezien over alle Natura 2000-gebieden groter is dan de activiteiten van de PAS-melders, geldt dat niet voor alle gebieden. Bij PAS-melders in sommige regio's is de toename van depositie niet volledig gedekt. Overijssel bespreekt met deze bedrijven de mogelijkheden om een deel van de overtreding ongedaan te maken. Maar als dat niet lukt, dan is Overijssel genoodzaakt om voor een deel een last onder dwangsom op te leggen.
Deze maatregel kost de provincie zo'n 1,3 miljoen euro. Het grootste deel van dit bedrag bestaat uit lagere pachtopbrengsten met het toezicht daarop.
Legalisatie
Het bemestingsverbod is een tijdelijke maatregel en kan niet gebruikt worden voor de definitieve legalisatie van de PAS-melders. Hiervoor is het Rijk bezig met het opzetten van een aantal opkoopregelingen. De stikstofruimte die daarmee wordt verworven, kan dan ingezet worden voor de legalisatie van de bedrijven.
Veel andere opties zijn er daarvoor niet. Extern salderen is geen mogelijkheid zolang de natuurdoelen onvoldoende geborgd zijn, blijkt uit jurisprudentie. Dit is alleen mogelijk als er maatregelen worden genomen om de afname van de stikstofuitstoot te garanderen. Ook de uitspraak over de emissiearme stallen zorgt voor juridische onzekerheid. Om deze PAS-melders te kunnen legaliseren, is meer stikstofruimte nodig dan gedacht. Ook kan de depositie van PAS-melders met een traditionele stal niet worden verlaagd door toepassing van een gewraakt emissiearm stalsysteem. Dit soort uitspraken maken dat de situatie voor PAS-melders tussen nu en legalisatie niet stabiel is.
Overijssel blijft ervan uitgaan dat het Rijk de in de wet vastgelegde belofte om PAS-melders te legaliseren, inlost.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Provincie Overijssel