Stikstofclaim en PAS-melder starten bodemprocedure tegen de staat om Aerius aan te vechten
Varkenshouder Erwin Keemers spande onlangs samen met Stichting Stikstofclaim een kort geding aan tegen de staat om zo het rekenprogramma Aerius tijdelijk buiten werking te stellen totdat de uitkomsten van het model betrouwbaar, verifieerbaar en reproduceerbaar zijn.
Er kwam toen geen inhoudelijke uitspraak. De rechter oordeelde dat een kortgedingprocedure zich niet leent voor een wetenschappelijke discussie over de werking van Aerius en de houdbaarheid van de uitkomsten via het rekenprogramma. Tijdens een bodemprocedure kan dit wel. Kreemers en Stikstofclaim hebben deze daarom dan ook aangespannen.
25 kilometer-grens
Stikstofclaim is voor dit proces de uitspraak van enkele weken geleden met juristen en andere experts aan het ‘afpellen’, vertelt voorzitter John Spithoven. Ook recente ontwikkelingen, zoals de uitspraak van de Raad van State over de afkapgrens op 25 kilometer, worden meegenomen in de voorbereiding. „Depositie van dezelfde grootte wordt binnen 25 kilometer anders beoordeeld dan buiten de 25 kilometer. Dat is opmerkelijk. We zijn aan het nadenken hoe we dit mee kunnen nemen in de zaak.” Verder wil Spithoven nog niet teveel over de zaak zeggen.
Dwangsom
Erwin Keemers is PAS-melder in Overijssel. Hij kreeg vorig jaar als één van de drie boeren een dwangsom opgelegd omdat de provincie door gerechtelijke uitspraken niet van handhaving af kan zien.
Als tijdelijke oplossing stelde Overijssel eind vorig jaar een bemestingsverbod in op provinciale pachtgronden. Daarmee kan de provincie tot 2024 afzien van handhaving. De dwangsom blijft echter boven het hoofd van onder andere Keemers hangen. Spithoven: „We zien op korte termijn nog geen ruimte ontstaan voor de legalisatie van PAS-melders. Er zal dan heel snel een wetswijziging of opkoopregeling moeten komen, anders zie ik in 2024 nog geen stikstofruimte ontstaan voor deze ondernemers."