NMV zet onderhandelingen Landbouwakkoord op scherp en stelt ultimatum: ‘Tijd om door te pakken’
NMV wil binnen tien dagen van het kabinet en de voorzitter van het Landbouwakkoord de garantie dat het eisenpakket dat onlangs is gepresenteerd door zes melkveehouderijorganisaties, op een acceptabele wijze in het Landbouwakkoord opgenomen gaat worden. Dit betekent dat landbouwgrond een agrarische bestemming moet behouden, meer mogelijkheden voor de toepassing van dierlijke mest en geen norm voor grootvee-eenheden.
Ook moeten de overgangsgebieden en de term ‘landschapsgrond’ van tafel, legt Bleker uit. „We willen best een Landbouwakkoord ondertekenen, maar alleen als ze ons de toezegging geven dat het eisenpakket overgenomen gaat worden. Dat is wel een randvoorwaarde om verder te praken over andere zaken. Het gekke is dat niemand van het ministerie ons kan vertellen waarom onze voorstellen niet goed zijn.”
PAS-melders
Daarnaast wil de NMV een toezegging dat de KDW uit de wet wordt gehaald en dat PAS-melders en interimmers voor het einde van het jaar worden gelegaliseerd. „We zullen nooit iets ondertekenen als er voor zo’n omvangrijk probleem dat bij onze leden speelt, geen oplossing komt", vertelt de NMV-voorzitter.
Bespeken ultimatum
De NMV heeft de afgelopen dagen met de andere partijen aan de sectortafel gesproken over het stellen van een ultimatum. Dit zijn LTO Melkveehouderij, Nederlands Agrarische Jongeren Kontakt, Agractie, De Natuurweide en Netwerk Grondig.
Uiteindelijk heeft alleen NMV besloten om het ultimatum te stellen. „De andere partijen zijn het inhoudelijk wel eens, maar denken anders over het stellen van een ultimatum. Sommige partijen willen bijvoorbeeld nog een paar weken wachten of het bij voorbaat verbinden van consequenties aan de uitkomst”, duidt Bleker.
Doorpakken
De NMV heeft daarom besloten om zelf een ultimatum in te stellen. „We kunnen snel zakendoen met minister Adema. In een middagje kan het geregeld zijn. Vervolgens moet hij naar zijn collega Van der Wal gaan voor de PAS-melders en interimmers. Als ze een toezegging kunnen doen, dan ziet de lucht er al heel wat helderder uit.”
Als het kabinet dat niet wil, dan stapt NMV uit het overleg. De organisatie neemt dan ook geen verantwoordelijkheid voor de onderdelen van het akkoord die mede door de input van de NMV tot stand zijn gekomen.
Adema gaat spannende tijd tegemoet
Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur- en Voedselkwaliteit (LNV) laat na de uitloop van de ministerraad aan het Algemeen Dagblad weten dat het 'best spannend is'. „Er liggen nog grote thema's op tafel waarbij we nog niet heel dicht bij elkaar staan." Hij noemt dan thema's als bodem en mest. „Er moet nog veel gebeuren voordat het tot een akkoord kan leiden. Maar we blijven met elkaar praten en dat is belangrijk."
De landbouwminister lijkt al voor te sorteren op een 'onderhandelingsresultaat zonder handtekening'. De afspraken zullen dan “op de plank blijven liggen, en dan kijken we wat er verder gebeurt”.
Op zijn vroegst zal er half mei een handtekening gezet worden. Dit is later dan beoogd., maar het gaat Adema niet om de snelheid. „De doelstellingen die we willen halen, zijn groot. Ik vind ook dat boeren recht hebben op duidelijkheid. Het is daarom belangrijk dat we vaart houden. Maar uiteindelijk is een goed voldragen akkoord waarin keuzes worden gemaakt, met draagvlak, belangrijker dan dat we het laten ploffen."