BBB Overijssel: Eerst meer duidelijkheid over Boetelerveld voordat nieuwe maatregelen genomen worden
In schriftelijke vragen aan het college van GS verwijst de BBB-Statenfractie naar nieuwe onrust bij boeren rond het Boetelerveld. Die onrust ontstond na een recent onderzoek waarvan de conclusie was dat de situatie in het natuurgebied het Boetelerveld afgelopen jaren verslechterd is. BBB Overijssel wil daarom van Gedeputeerde Staten weten waarop die conclusies precies zijn gebaseerd.
Tandje bij
Recent publiceerde Overijssel ‘natuurdoelanalyses’ voor twintig Natura 2000-gebieden in de provincie. Daaruit blijkt dat de gestelde natuurdoelen voor een groot deel de komende jaren nog niet kunnen worden gehaald. Bij twee Natura 2000-gebieden – het Boetelerveld en Landgoederen Oldenzaal – heeft de landelijke Ecologische Autoriteit meegekeken of Overijssel met haar aanpak op het goede spoor zit. Hoewel de Overijsselse natuuranalyses volgens de Ecologische Autoriteit nog niet voldoende ecologische informatie bevatten is het oordeel wel dat in Overijssel de tijd dringt en dat er in deze natuurgebieden een tandje bij moet wat betreft stikstofdepositie en verdroging.
Geen goede analyse
BBB Overijssel is kritisch over de manier van onderzoeken en de resultaten waaruit die achteruitgang van de natuur zou blijken. Er zou niet in het gebied zelf onderzoek zijn gedaan en het hele onderzoek is gebaseerd op eerdere onderzoeken; ‘Kunt u daarom aangeven waar geconstateerd is op basis van feiten – dus niet gemodelleerde stikstofberekeningen maar op basis van metingen – dat de stikstofbelasting te hoog is voor dit gebied?’ Bovendien zou er geen goede analyse van de beschikbare natuurdata zijn geweest en ontbreekt een zogenaamde nulmeting van de natuur zoals die enkele jaren geleden was als referentiepunt.
De fractie wil ook weten of er bodemanalyses van het Boetelerveld bekend zijn. Daarnaast wil de partij informatie over het gevoerde beheer door Landschap Overijssel; ‘Kunt u inzicht geven in de intensiteit van het begrazingsbeheer van de heide sinds 2013? Dit aangezien pijpenstrootje onderdeel is van de heide en als er niet beheerd wordt die heide verandert in bos zoals in de jaren 60 zonder stikstofprobleem in het Boetelerveld gebeurd is.’
Kavelruil en uitgekochte boer
Ook LTO Noord Salland is kritisch over het onderzoek en wil dat eerst de resultaten worden afgewacht van alle afgelopen jaren genomen maatregelen voor natuurherstel in het Boetelerveld. Bovendien moet eerst goed in beeld worden gebracht hoe het zit met het grondwater (en met name drinkwaterwinningen) voordat er eventueel weer nieuwe maatregelen komen.
Voorzitter Rudie Haarman wijst erop dat een intensief gebiedsproces met veel veranderingen voor de omliggende boeren pas anderhalf jaar geleden is afgerond; „Ook de waterhuishouding van het gebied is aangepast, er is een veehouder uitgekocht, er zijn bedrijven vrijwillig gestopt en er is een kavelruil geweest. Het vraagt nu eerst tijd om te zien wat dat op gaat leveren aan natuurherstel. Wacht dat nou eerst eens af.”
Daarom vindt LTO Salland dat er eerst meer veel uitgebreider onderzoek moet komen. Haarman en de betrokken boeren denken dat de hydrologische toestand van de bodem in heel Salland veel meer invloed op de natuur in het Boetelerveld heeft dan nu bekend is. Genoemd worden de grote drinkwaterwinningen rond de Sallandse Heuvelrug en het een steeds lagere waterpeil van de IJssel in de zomer.
Watersysteem
De boerenorganisatie wil daarom eerst het brede watersysteem in Salland in kaart brengen en de samenhang tussen verschillende regio’s bekijken. Dat moet samen met het waterschap en andere betrokkenen gebeuren. Haarman; „Straks blijkt dat je inderdaad naar het watersysteem had moeten kijken. Het doel is uiteindelijk goede natuur, niet het opruimen van vee rond natuurgebieden.”
Foto: Nog geen jaar geleden ondertekenden boeren rond het Boetelerveld, samen met eigenaar Landschap Overijssel en Overijssels gedeputeerde Ten Bolscher vrijwillig een beheersovereenkomst voor een slenk tegen het Sallandse natuurgebied aan. Nu is er weer nieuwe onrust in het gebied na onderzoek dat de natuur er zou verslechteren ondanks alle genomen maatregelen afgelopen jaren.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Lauk Bouhuijzen