LTO: sloten van waterschappen opgeven als landschapselement voor GLB toegestaan
Waterschappen Scheldstromen, Hollands Noorderkwartier en Noorderzijlvest gaven agrarische ondernemers eerder al groen licht om dergelijke landschapselementen, zoals sloten en onderhoudspaden, die in het bezit van deze waterschappen zijn, op te geven in de Gecombineerde Opgave, zodat zij er GLB-betalingen en subsidies voor kunnen aanvragen.
Het ministerie van LNV is van mening dat dit bijdraagt aan de nationale doelstellingen van het GLB, die vastgelegd zijn in het Nationaal Strategisch Plan (NSP). In het nieuwe GLB worden landschapselementen in het bezit van waterschappen en andere overheden namelijk gezien als onderdeel van het perceel en zijn deze daarom subsidiabel en te gebruiken om te voldoen aan de basiseisen. Ook kunnen deze gebruikt worden bij deelname aan de ecoregeling.
Verwarring
Over de interpretatie van de voorwaarden was eerder al discussie. ‘Er ontstond ruis omdat advieskantoren andere signalen aangeven', stelt Joris Baecke, portefeuillehouder Bodem en Water van LTO. 'Met deze extra bevestiging van LNV is elke twijfel weggenomen. En kunnen we ook naar de volgende jaren kijken. Bovendien biedt het ook duidelijkheid voor andere waterschappen.’
'LTO is dan ook verheugd met het feit dat dit initiatief, dat al door verschillende waterschappen toegepast werd, nu bevestigt is en ondersteunt wordt door LNV’, aldus Baecke.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: LTO Nederland