Gelderse melkveehouder verliest 23 koeien door onbekende oorzaak
Dat bericht dagblad De Gelderlander vandaag.
In juni vorig jaar bezweek de eerste koe. Bos dacht in eerste instantie aan ouderdom, maar al snel volgen er meer sterfgevallen. Medio december moest hij zelfs vier ernstig zieken koeien in één week laten doodspuiten.
Doodgeboren of misvormde kalveren
Inmiddels staat de trieste balans bij de VOF Bos op 23 dode koeien, van een koppel van in totaal 60 stuks. Kalfjes worden doodgeboren of misvormd, vertelt hij aan de krant. ‘Is het jong gezond, dan heeft de moeder last van een uierontsteking of abces in de huid.’
Een filmpje van koeien van Bos met pus-lekkende abcessen staat ook in het artikel op de site. Bos: ‘Geen enkele medische behandeling helpt. Het is vreselijk om te zien.’ De 54-jarige melkveehouder en zijn vrouw Erna zitten in zak en as. De melkproductie van het bedrijf is inmiddels gehalveerd, de dierenartskosten rijzen de pan uit.
161 onderzoeksuitslagen
Terugkijkend is de familie Bos al 5 jaar aan het sukkelen, zo valt te lezen. Diverse onderzoeken van de dierenarts en van toxicologen van GD hebben de oorzaak nog niet boven water kunnen krijgen. Bos heeft inmiddels 161 uitslagen van onderzoeken op z’n bureau liggen, maar op het erf zelf lijkt niks mis.
Bos vermoedt dat er iets mis is met de weidegrond. De familie boert immers al 50 jaar op dezelfde plek, maar heeft eerder nog niet zoiets meegemaakt. En de problemen zijn ontstaan sinds de dijk van Het Reevediep is aangelegd, een paar 100 meter achter de boerderij, pal naast zijn weidepercelen.
'Vermoedelijk verontreinigde grond'
‘Mijn vermoeden is dat er verontreinigde grond is gebruikt en dat de vervuiling via het slootwater onder mijn weide komt. Daardoor groeit het gras minder en mogelijk krijgen koeien het binnen door het drinken van slootwater.’ Daar is hij dus mee gestopt; de koeien krijgen nu leidingwater in de drinkbakken en kunnen niet meer uit de sloot drinken.
De boerderij ligt in de gemeente Oldebroek; de dijk in de gemeente Kampen. Bos heeft zowel te maken met de provincie Gelderland als de provincie Overijssel, en met twee waterschappen: Vallei en Veluwe en de Drents-Overijsselse Delta. Het Drents-Overijsselse waterschap heeft als eigenaar van de dijk de vergunningen voor de aanleg onderzocht.
Volgens een woordvoerder geeft het bureauonderzoek het waterschap geen reden om te twijfelen aan de kwaliteit van de grond die gebruikt is bij de aanleg van de dijk. Niettemin wil het waterschap wel meewerken aan een grondonderzoek, om uitsluitsel te geven. Of het onderzoek gaat plaatsvinden en hoe dat eruit gaat zien, is nog niet bekend. Dat zal mede afhangen van gesprekken met andere betrokken partijen over de opzet van het onderzoek, aldus de woordvoerder.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Familie Bos
Bron: De Gelderlander