Boetes voor Gelders-Limburgse eierinkopers Interovo, Wulro en Global: 'Boeren ernstig benadeeld'
Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM: „Deze bedrijven maakten geheime afspraken over de inkoopprijs van eieren en spraken onderling af van welke boeren ze eieren kochten. De boeren zijn daarvan de dupe. Zij kregen een lagere prijs voor de eieren. Dit soort inkoopkartels pakken we hard aan.”
Bijzonder inkijkje
Wulro en Interovo hebben vanaf april 2015 meer dan een jaar prijzen afgestemd, leveranciers verdeeld en concurrentiegevoelige informatie uitgewisseld. Wulro en Global deden hetzelfde meer dan drie jaar lang vanaf maart 2016.
De directeuren van de bedrijven hadden geregeld onderling contact via WhatsApp over hun afspraken en het doel daarvan. Zo is te lezen in een WhatsApp-bericht dat door de ACM naar buiten is gebracht:
A: “In deze markt is status quo bij klanten en boeren het beste, dan worden we niet uitgespeeld en kunnen we eens echt gaan verdienen.”
B: “Helemaal met je eens ! Daar drink ik er een op”
Er zijn app-gesprekken over welke prijzen zij boeren hadden geboden of zouden gaan bieden. Zo appt een ondernemer: “Ik heb voor Pasen [X] en [Y] nog op Nop-0.10 binnen gepakt en alles wat vanaf aangeboden wordt bied ik nop -0,30 (…)”. Waarop de concurrent antwoordt: “OK dan doe ik dat ook zo”.
[minus -0.10 of -0,30 betekent het kortingspercentage op de prijs die de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP) als richtprijs bekend maakt.]
In een ander appgesprek worden de boeren onderling verdeeld:
E: “[F] is [Z] een klant van jou ?”
F: “Ja met voer en eieren”
E: “Ok worden hier aangeboden door [onderneming]”
F: “Even vanaf blijven aub”
E: “Dan blijf ik er af Natuurlijk”
Boetebedragen niet bekend
De ACM vindt dat hier sprake is van ernstige overtredingen ten nadele van de boeren. Interovo, Wulro en Global kopen industrie-eieren in bij boeren. De drie bedrijven verwerken deze industrie-eieren tot vloeibare eiproducten of eiproducten in poedervorm, zoals eiwit en eigeel. Deze eiproducten worden gebruikt door bijvoorbeeld sauzenmakers en banketbakkerijen. De boetebedragen zijn niet bekend gemaakt door de ACM, wel wordt uit het rapport duidelijk dat de boete van Global 'gematigd is vanwege financiële omstandigheden'.