Nieuw dagelijks bestuur Waterschap Drents Overijsselse Delta met BBB, VVD, CDA en Ongebouwd
Als kandidaten voor het nieuwe dagelijks bestuur worden Nicole Koks (BBB, Lettele), Hans Wijnen (VVD, Zwolle), Miranda Wesselink (CDA, Ruinerwold) en Hans Pereboom (Ongebouwd, Basse) voorgesteld. Pereboom en Wijnen zaten al in het DB.
In dit nieuwe DB hebben twee van de vier leden een agrarische achtergrond; Nicole Koks heeft samen met haar man en schoonouders een bedrijf met vollegrondsteelten in Lettele en Hans Pereboom heeft samen met zijn zoon Sander een akkerbouw- en loonbedrijf in de Kop van Overijssel.
BBB tevreden
Nicole Koks, als lijsstrekker van BBB haalde ze 15 maart 9 zetels, is tevreden over het voorstel voor de samenstelling van het nieuwe DB met een agrarische inslag; „Praktische kennis is heel erg nuttig bij een praktisch ingestelde organisatie zoals het waterschap. Er is overigens niet bewust naar mensen uit de agrarische sector gezocht maar vooral naar bestuurlijke kwaliteit en kennis. En voor BBB was het uitgangspunt vanaf het begin dat we absoluut niet willen meewerken aan het creëren van zogenaamde tegenstellingen tussen bijvoorbeeld landbouw en natuur of stad en platteland.”
Twee voorstellen op tafel
Na de eerste verkennende gesprekken lagen er nog twee voorstellen voor een nieuwe coalitie op tafel; de huidige vier fracties BBB, VVD, CDA en Ongebouwd met en zonder Water Natuurlijk (met vijf zetels in het algemeen bestuur).
Koks: „In de eerste gesprekken met Water Natuurlijk bleek al heel snel dat we er niet uit zouden komen. De verschillen waren te groot. Daarna is naar de tweede optie overgeschakeld en die gesprekken verliepen erg goed.”
Vooruit kijken
De nieuwe coalitie heeft een programma voor de komende vier jaar opgesteld onder de naam ‘Wat we doen voor water; Nu, morgen en later’. Hierin staat vooral het doorgaan met de kerntaken centraal: voldoende water (niet teveel en niet te weinig), schoon water, sterke dijken en het zuiveren van afvalwater van huishoudens, bedrijven en industrie. De werkzaamheden van het waterschap moeten in het teken staan van deze kerntaken en er op zijn gericht die nóg beter en slimmer uit te voeren.
Opvallend is dat de vier fracties ook veel verder vooruit willen kijken; naar 2050 en zelfs naar het jaar 2100. „Dat vinden we belangrijk omdat dijken bijvoorbeeld maar een levensduur van 60 jaar of zo hebben. Ook naar de verdere toekomst kijken is dus voor een waterschap ontzettend belangrijk.”
Kostenverdeling
Op heel korte termijn, dit jaar nog, wil het nieuwe DB een voorstel doen over een nieuwe kostenverdeling voor de inwoners van het werkgebied in West-Overijssel en Drenthe. In het programma staat daarover: ‘Een belangrijke reden hiervoor is dat we daarmee recht doen aan de meest actuele waardeverhoudingen van objecten en oppervlaktes voor verschillende categorieën belastingbetalers.’
Of dat wel of geen hogere kostenpost voor de landbouw kan gaan betekenen, daarover wil en kan Koks nu nog niets kwijt; „Het belangrijkste is dat er een voor iedereen eerlijk en duidelijk uitlegbaar systeem komt over die kostenverdeling. Dat is ook heel belangrijk om een goede grip op de financiën komende jaren te houden. Maar wie wat en hoeveel gaat betalen, daarover gaan we dit jaar praten.”
Landbouw niet vreemd
Koks is in de Overijsselse landbouw bekend. De Sallandse was voorzitter van het OAJK (Overijssels Jongeren Kontakt), actief bij het CDA-Overijssel (maar werd door voorzitter Erik Stegink bij BBB binnengehaald) en ook nog bestuurslid bij LTO Noord regio Oost.
Daarnaast werkte ze bij waterschap Vechtstromen in Almelo en was ze nu rentmeester en adviseur landelijk gebied bij adviesbureau Eelerwoude. „Ik heb net afscheid van de collega’s genomen. Ik heb goed nagedacht over deze stap naar het DB. Direct na de geweldige uitslag 15 maart voor BBB, toen had de kiezer toch heel duidelijk gesproken, vond ik dat ik mijn verantwoordelijkheid moest nemen. Want als je iets doen dan moet je het ook goed doen. In dit geval dus als lid van het DB.”
Voor de vier leden van het DB van het waterschap is nu nog wettelijk gezien de vergoeding voor maximaal 3 FTE beschikbaar, ook al is het werk (meer dan) fulltime. Volgend jaar verandert dat, dan is er een vergoeding voor 4 FTE in het DB.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Ellen Meinen