Stichting onderzocht 521 soorten:
Kritische stichting: 'Natuur staat niet op omvallen, maar herstelt'
De stichting heeft zichzelf als taak gesteld om het fundament onder de stikstofwet boven water te krijgen en beweringen van onderzoekers, beleidsmakers en politici te 'factchecken'. De afgelopen tijd heeft SLN gecontroleerd of de bewering klopt da tde natuur in sommige natura2000 gebieden 'op omvallen' staat door te veel stikstof.
Dit heeft de stichting geanalyseerd met behulp van informatie van natuurorganisaties. Zo zijn 521 flora- en faunasoorten in beeld gebracht. De onderzoekers concluderen dat de stikstofemissie uit de landbouw sinds 1990 met 60 procent is teruggebracht. Ook is 88 procent van de onderzochte habitats stabiel begleven of vooruit gegaan. Er zijn ook geen soorten verdwenen, maar er vier teruggekomen.
Verder hebben stikstofgevoelige planten en mossen zich significant beter ontwikkeld dan soorten die geen of weinig stikstof nodig hebben om te groeien. Stikstof is daarom ook niet meer de grootste drukfactor. De stichting vindt dat dedroogte 'de hoofdrol' speelt bij de achteruitgang van de natuur.
Ondanks de conclusies, pleit de stichting er niet voor om Nederlandm aar te vrijwaren van onderhoud of dat natuurherstel niet nodig is. 'Wèl is het gerechtvaardigd dat nuance wordt betracht ten aanzien van de omschrijving van de status van de natuur en de rol van de diverse invloedsfactoren op de natuur. Het belang van stikstof wordt in de politiek en in door haar voorgestelde maatregelen duidelijk overschat', schrijft de stichting in een persbericht.
Stichting Samenleving, Landbouw en Natuur (SLN) zet zich in voor een constructieve maatschappelijke dialoog over de toekomst van de landbouw, met natuur- en landschapsbeheer als een belangrijke activiteit met bijzondere aandacht voor de Natura2000 gebieden.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ellen Meinen
Bronnen: Stichting Samenleving Landbouw, Natuur