Gelderland bedelt niet om een zak geld: ‘Er is nog veel onduidelijk door uitblijven Landbouwakkoord’
Gelderland presenteerde dinsdag de plannen om te komen tot een Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG). Er gaat een gebiedsplan naar minister Christianne van der Wal, maar concrete maatregelen volgen pas in november via het programma Vitaal Landelijk Gebied Gelderland, het Gelderse PPLG.
Miljarden
Daarmee wijkt Gelderland af van de werkwijze van andere provincies. Zo vraagt de buurprovincie Noord-Brabant liefst 8 miljard euro. Overijssel (5 miljard) en Friesland (4,4 miljard) vroegen ook al om enorme bedragen.
„We kunnen wel heel stoer een bedrag gaan noemen”, zegt een woordvoerder van gedeputeerde Peter Drenth (CDA). „Maar veel hang af van Het Landbouwakkoord. Neem bijvoorbeeld een verplaatsingsregeling of innovatieregeling. Gelderland heeft dat soort regelingen van het Rijk echt nodig om tot goede oplossingen te komen.”
Impact
Daarnaast gaat de uitrol van het Gelderse PPLG vele jaren duren, is verwachting op het provinciehuis in Arnhem. „Dit gaat alles bij elkaar misschien wel dertig jaar kosten. De impact op het buitengebied gaat groot zijn. Daar hebben we geld voor nodig, maar een precies bedrag daar op plakken is lastig.”
Bang dat Gelderland niks krijgt, is de woordvoerder niet. Met vijftien beschermde natuurgebieden (inclusief De Veluwe) is de provincie niet bang mis te grijpen. „Ze hebben ons hard nodig om de doelen te halen.”
Landbouwvisie
In Gelderland zijn er al een aantal gebiedsprocessen van start, onder meer in Winterswijk en rond de Veluwe. De komende tijd worden er meer van dit soort overleggen opgestart. Ook leveren lokale LTO-afdelingen allemaal een landbouwvisie in bij de provincie. „Dat is geen kwestie van moeten, maar van mogen. Het hoort er allemaal bij om met de inwoners van het buitengebied tot gedragen oplossingen te komen.”
Gelderland presenteert op zeer korte termijn nog rapporten over de sociaaleconomische impact en landbouwperspectief in de provincie.