Piekbelasters: Gelderland telt 1.803 kandidaten, 60 procent van alle bedrijven
Het gaat om 1.803 melkvee-, varkens-, pluimvee- en vleeskalverhouders die met behulp van de overheid kunnen innoveren, extensiveren, omschakelen naar een duurzamere bedrijfsvoering, stoppen of verplaatsen. Voor andere veehouderijsectoren komt een aparte regeling.
Noord-Brabant en Limburg
Gelderland wordt op ruime afstand gevolgd door Noord-Brabant (265 locaties, 8,8 procent) en Limburg (262 bedrijven, 8,7 procent). Daarna volgen Drenthe (189 boerderijen, 6,3 procent) en Overijssel (185 veehouderijen, 6,2 procent). Vervolgens volgt een gat naar Utrecht (110 plekken, 3,7 procent en Friesland (3,1 procent, 92 ondernemingen). Flevoland heeft 57 piekbelasters (1,9 procent).
In Noord-Holland (30 kandidaten, 1,0 procent), Zeeland (4 bedrijven, 0,1 procent), Zuid-Holland (4 bedrijven, 0,1 procent) zitten niet veel potentiële piekbelasters, in Groningen zit geen enkele boer die mee kan doen aan de piekbelasterregelingen.
Zelf kijken
Er is bewust geen kaart van waar deze bedrijven precies liggen. Boeren kunnen zelf kijken op de website van het Rijk of ze piekbelaster zijn en wat dit betekent. De eigenaren kunnen dit samen met een eigen adviseur doen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft een belploeg klaar zitten, ook zijn er adviseurs vanuit het Rijk en de provincies beschikbaar om boeren die mee willen doen aan een van de regelingen te gaan begeleiden.