Nieuwe Gelderse coalitie: geen gedwongen uitkoop en 2035 als deadline stikstofdoelen
De partijen willen verdergaan met de Gelderse Maatregelen Stikstof en vasthouden aan het wettelijk vastgestelde jaar 2035 waarin de doelen bereikt moeten worden. Bij die aanpak hoort ook geen gedwongen uitkoop volgens de vijf partijen. Gelderland is de tweede provincie, in navolging op Limburg, waar in het coalitieakkoord staat dat gedwongen uitkoop geen optie is.
Drempelwaarde
Om op korte termijn de vergunningverlening weer op gang te brengen, doet de provincie proeven met een drempelwaarde voor stikstof. Daarmee kan bepaald worden met welke afbakening en onderbouwing een drempelwaarde en/of bouwvrijstelling ingesteld kan worden, zodat er weer gebouwd, geboerd en ondernomen kan worden 'met respect voor de natuur'.
Meer regie op stikstofhandel
Voor de handel van stikstof, willen de vijf partijen een schot bouwen tussen NH3 (ammoniak) en stikstofoxiden (Nox). Daarvoor is een speciale ladder opgesteld. Deze dient als vertrekpunt bij extern salderen.
In die ladder staat dat ondernemers allereerst de stikstofruimte voor zichzelf, bijvoorbeeld om de uitstoot te verminderen of voor intern salderen, mogen gebruiken. Daarna gaat de stikstofruimte naar dezelfde sector en tot slot pas eventueel naar andere sectoren. De partijen onderzoeken hoe aan de huidige beleidsregels voor extern salderen een voorkeursvolgorde toegevoegd kan worden.
Afbouw geitenstop
De nieuwe coalitie wil ook de geitenstop na 2024 'verstandig afbouwen' om op deze manier geen onderlinge afwenteling of verplaatsing van negatieve effecten te krijgen. Hierbij moet oog zijn voor de economie en gezondheid. Onder andere wordt hiervoor een sectorplan gemaakt.
Verder willen de partijen lobbyen zodat de beschermde status van de wolf naar beneden gaat, zodat er beheermaatregelen genomen kunnen worden. Bij andere diersoorten moet gezocht worden naar een balans van wat er kan en schade in de omgeving met passende faunabeheerplannen.
Nieuwe college
Gelderland heeft tegelijkertijd met de presentatie van het coalitieakkoord ook de beoogde gedeputeerden bekendgemaakt.
Harold Zoet van BBB, momenteel nog zelfstandig ondernemer in de paardenhouderij en bestuurder bij LTO Noord, krijgt de portefeuille landbouw, biodiversiteit, natuur en stikstof.
Andere beoogde gedeputeerden:
- Ans Mol - van de Camp (BBB) - Water, Energie, Gezonde leefomgeving en vergunningverlening, toezicht en handhaving.
- Peter Drenth (CDA) - Algemeen bestuur, erfgoed en cultuur, Programma Veluwe /transitie Foodvalley.
- Dirk Vreugdenhil (ChristenUnie) - Leefbaarheid, wonen en ruimte.
- Klaas Ruitenberg (SGP) - Openbaar vervoer, infrastructuur en verkeersveiligheid.
De installatie van het nieuwe college staat gepland op 28 juni 2023.