Roy Meijer (NAJK) over einde landbouwakkoord: 'Als sector staan we nu aan de zijlijn'
De onderhandelaar van de jonge boeren stapte woensdag pas aan het einde van de middag in de auto, in tegenstelling tot anderen die rond de middag na het stranden van het landbouwakkoord al gelijk vertrokken. Meijer heeft nog een aantal uren doorgewerkt bij Villa Ockenburgh in Den Haag. „Ik moest even afschakelen. Het is een zwaar en heftig proces geweest. Dit is zeer teleurstellend”, zegt hij onthutst aan de telefoon.
Meijer: „We hebben heel hard onderhandeld en veel punten over de streep getrokken, bijvoorbeeld lals het gaat over het onderwerp bedrijfsovername. We hebben gezegd dat we ons best gaan doen voor een conceptakkoord voor jonge boeren en tuinders. Met dat proces waren we nog druk bezig, maar dat kan alleen met een hoofdtafel die volledig aanwezig is."
Te weinig draagvlak
Het NAJK deed woensdag aan de hoofdtafel het voorstel om de stekker uit het overleg te trekken, omdat de grootste belangenbehartiger LTO niet meer aan tafel zit. De voorzitter van de hoofdtafel, Chris Kalden, nam dit verzoek na instemming van de aanwezigen over en heeft toen de hoofdtafel opgeheven. „Zonder LTO is er te weinig draagvlak aan tafel", concludeert voorzitter Meijer, die zelf ook een melkveebedrijf heeft in het Drentse Witteveen met zijn familie.
Hij had zelf nog wel graag door willen praten. „Wij wilden praten en tot oplossingen komen en zagen daar ook nog mogelijkheden voor. We hoopten nog flinke stappen in de goede richting te zetten."
Proces van vallen en opstaan
Toch kijkt de voorman wel positief terug op de zes maanden durende onderhandelingen. „Ik ben 2,5 jaar voorzitter van NAJK. In die tijd heb ik nog nooit met zoveel partijen nagedacht over de toekomst van de land- en tuinbouw. We hebben geprobeerd om te werken aan toekomstperspectief voor jonge boeren en tuinders. Maar als alle overlegorganen in puin liggen en het wantrouwen hoog is, dan wordt het lastig."
Het was sowieso al een proces van vallen en opstaan, legt Meijer uit. „We zijn nu gevallen en dat hoort erbij. We zijn ontzettend teleurgesteld dat het niet gelukt is om te komen tot een landbouwakkoord waar we achter kunnen staan, maar aan de andere kant: morgen gaat de zon ook weer op.”
Gaspedaal loslaten
Het NAJK-bestuur gaat nu eerst wat rust nemen. „We gaan eerst even het gaspedaal loslaten en dan nadenken over manieren hoe we de toekomst van jonge boeren het beste kunnen behartigen de komende tijd. Hoe we dat gaan doen, weet ik nog niet. Ik moet eerst even de kruitdampen laten optrekken.”
Volgens de voorzitter heeft het voor -en nadelen dat het landbouwakkoord er niet meer is. „Het voordeel is dat ik nu mijn tijd aan andere bestuurszaken kan besteden, het nadeel is dat de bal nu bij het kabinet ligt en we als sector aan de zijlijn staan. Daar ben ik best ongerust over."
Hij weet niet waar het kabinet mee gaat komen en of er punten uit het overleg van het landbouwakkoord in die visie opgenomen gaan worden. „Dat is afwachten. We gaan het zien.”
Punten open staan
Meijer had net als LTO en andere partijen ook nog punten openstaan waar het van het kabinet duidelijkheid over zou krijgen. Over de inhoudelijke punten wil hij niets zeggen. „Als we daar content mee waren, dan waren we met een conceptstuk naar onze leden door het hele land gegaan om met ze te praten en te vragen wat ze ervan vinden. Zij hebben het laatste woord. Nu gaan we op zoek naar nieuwe wegen om maximale inzet op die punten te plegen.”
De komende maanden gaat het NAJK-bestuur in elk geval het hele land door om tekst en uitleg te geven over hoe de onderhandelingen zijn gegaan. Meijer wil nog niet vooruitlopen op wat hij gaat vertellen. „Dat moeten we allemaal nog gaan organiseren. Ik denk dat ze veel vragen hebben. Van bedrijfsovername tot gewasbescherming.”