Kabinet had 13 miljard euro klaarliggen voor landbouwakkoord
Het meeste geld (8,25 miljard) was gereserveerd voor boeren die willen stoppen of hun bedrijf willen verplaatsen. Ook kon geld uit deze pot ingezet worden voor een nationale grondbank.
Veel kleinere bedragen zouden gaan naar investeringshulp bij best beschikbare technieken (1,75 miljard), ecosysteem- en landschapsdiensten en circulaire landbouw (1 miljard), extensivering (0,75 miljard), innovatie en (0,75 miljard) en tot slot de uitvoerings- en begeleidingskosten (1 miljard).
Het totaalbedrag van 13 miljard euro voor de looptijd van het hele Landbouwakkoord tot 2040. Wanneer welk bedrag toegekend zou worden, was nog niet exact bekend. Dat was ook afhankelijk van het uitvoeringsprogramma. Deze indicatieve bedragen waren door het kabinet nog niet ingebracht en besproken op de hoofdtafel van het Landbouwakkoord.
Discussie nog volop gaande
De minister benadrukt dat de discussie nog volop gaande was en dat er geen conclusies aan de teksten en bedragen gebonden kunnen worden. 'Zo was er serieus verschil van inzicht ten aanzien van het vraagstuk grondgebondenheid, waar landbouwpartijen (LTO, NAJK, Biohuis) andere inzichten hadden, evenals de andere deelnemers aan het Landbouwakkoord. Dat gold ook voor vragen ten aanzien van uitvoering zoals bijvoorbeeld uitvoering van de afroming', schrijft Adema.
Brief in september
Nu het landbouwakkoord geklapt is, gaat het kabinet zelf een visie schrijven voor de toekomst van de landbouw. Elementen uit het concept-akkoord zullen daarin mogelijk meegenomen worden. Welke onderdelen, dat is nog niet bekend. Dit plan moet in september klaar zijn. Dan zal er een 'Landbouwbrief' naar de Kamer worden gestuurd. Het coalitieakkoord is hiervoor leidend. Ook zal de inhoud van het rapport Remkes worden betrokken.
Met deze visie wil de regering het perspectief voor boeren schetsen en hoe de doelen op het gebied voor klimaat, water, bodem stikstof, natuur behaald moeten worden. De aanpak zal elementen van subsidieren, normeren en beprijzen bevatten.
Steun voor jonge boeren
Naast deze voorstellen, kondigt landbouwminister Piet Adema nu ook al maatregelen aan. Het gaat om steun voor jonge boeren voor bedrijfsopvolging, de ondersteuning van een marktprogramma voor de biologische sector en een plan voor landschapselementen.
Daarnaast gaat het kabinet starten met de stoffenbalans 1.0. Hiervoor wordt een implementatieprogramma doelsturing opgezet. In totaal betreffen deze uitgaven circa 175 miljoen euro. Over al deze punten zal het kabinet in augustus een definitief besluit nemen.
Later meer
CDA gaat pas na de zomer onderhandelen over stikstof
Het CDA gaat pas na de zomer heronderhandelen over de stikstofparagraaf (2030 of 2035) uit het regeerakkoord. Dat zei partijleider Wopke Hoekstra na de ministerraad tegen de aanwezige pers. De christendemocraten gaven eerder dit jaar aan dit te willen doen als het landbouwakkoord er ligt, de provincies klaar zijn met formeren en de piekbelastersaanpak er ligt.
Maar nu er geen landbouwakkoord komt, wil Hoekstra wachten tot het kabinet medio september met de 'landbouwbrief' komt. „Tot onze grote teleurstelling komt het landobuwakkoord er niet. Daarom heeft het ook geen zin om op stel en sprong voor de muziek uit te lopen en al over stikstof te onderhandelen. Dat moeten we echt betrekken bij het traject over de toekomst van de landbouw."
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Bas Lageschaar
Bron: Tweede Kamer