Politiek nieuws: Mirjam Sterk wil geen lijsttrekker van het CDA worden
29 juli: Mirjam Sterk wil geen lijsttrekker van het CDA worden
Mirjam Sterk, gedeputeerde in Utrecht, wil geen lijsttrekker voor het CDA worden. Dat zei ze vrijdagavond in een interview op NPO Radio 1. Derk Boswijk liet eerder aan Agrio Uitgeverij weten nog na te denken over de stap.
Sterk heeft andere ambities als gedeputeerde. 'Ik denk aan het landelijke gebied waar ik ook verantwoordelijk voor ben. Daar wil ik graag voor gaan.'
28 juli 2023: BBB heeft premierskandidaat op oog
De BoerBurgerBeweging heeft een kandidaat op het oog die bereid is om eventueel het premierschap op zich te nemen. Dat laat de partij weten. Het is niet Caroline van der Plas zelf, maar iemand met veel internationale ervaring.
BBB hoopt voor de vakantie van Caroline, die op 10 augustus begint, een toezegging te krijgen. De bekendmaking van de beoogde premier gebeurt pas begin september. De kandidaat heeft namelijk ook tijd nodig om zelf hiervoor voorbereidingen te treffen en prive en zakelijk afspraken af te handelen.
25 juli 23: SP kiest Lilian Marijnissen als lijsttrekker
De partijraad van de SP heeft met 94 procent van de stemmen Lilian Marijnissen gekozen als lijsttrekker voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Partijvoorzitter Jannie Visscher: 'We zijn ontzettend blij dat Lilian onze lijsttrekker wil zijn. Haar enthousiasme en inzet zijn enorm en ze weet waar ze het over heeft. Nederland heeft nieuwe, eerlijke politiek nodig om ons land weer op te bouwen en we zijn trots dat Lilian daarin voorop zal gaan.'
Marijnissen wil dat mensen weer grip krijgen op hun eigen buurt, werk en leven. 'Niet de markt is de oplossing. Niet de overheid is de oplossing. Maar de mensen zijn de oplossing. Geef docenten, zorgverleners en politiemensen hun waardevolle werk terug en stop de spreadsheet terreur. Op naar een Nationaal ZorgFonds zonder eigen risico en zonder zorgverzekeraars. Laten we onze energie democratiseren. In Limburg –waar de SP nu ook in het provinciebestuur zit- komt een provinciaal energiebedrijf en Groningen, Drenthe en Utrecht wordt dit ook onderzocht'.
Weekoverzicht 17 t/m 23juli 2023: Groenlinks/PvdA veel in nieuws
Elke week zet de redactie van Agrio Uitgeverij de belangrijkste politieke gebeurtenissen op een rij. Een samenvatting van week 29.
-Pvda en GroenLinks doen samen mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. Dat hebben de partijbesturen maandag bekendgemaakt na een raadpleging onder leden, die massaal voor de samenwerking stemden. Eurocommissaris en vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans stelt zich beschikbaar als kandidaat-lijsttrekker. Leden van beide partijen zullen een besluit nemen hierover. Frans Timmermans stelde zich donderdag beschikbaar als kandidaat-lijsttrekker voor de combinatiepartij Pvda-GroenLinks.
-Mirjam Bikker (ChristenUnie), Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging), Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren), Wybren van Haga (BVNL) stellen zich daarnaast ook beschikbaar als kandidaat-lijsttrekker.
De volgende Kamerleden maakten deze week bekend dat ze na de verkiezingen afscheid nemen van de Haagse politiek:
-Factievoorzitter Sylvana Simons (BIJ1)
-Fractievoorzitter Farid Azarkan (Denk)
-Kamerlid Corinne Ellemeet (GroenLinks)
-Kamerlid Joba van den Berg (CDA)
21 juli 2023: Column: Is er een positief Timmermans-effect met negatieve impact voor de boer?
Frans Timmermans wordt zonder twijfel, wegens gebrek aan concurrentie, de lijsttrekker van de linkse combinatie GroenLinks/PvdA. Daarmee gooit de linkse coalitiecombinatie een flinke knuppel in het hoenderhok, die positief en negatief kan uitpakken voor de linkse partijen. Maar welke gevolgen heeft dit voor de landbouw?
Lees de column van chefredacteur Reinout Burgers hier (Vee & Gewas) of op de eigen gewenste sector of regiosite.
21 juli: 'Komst Timmermans kan gunstig uitpakken voor biologische sector'
Pipie Smits van Oyen, voorzitter van Biohuis ,verwacht dat de terugkeer van Timmermans in de politiek gunstig zal uitpakken voor de biologische landbouw.
Lees het hele artikel op Ekoland.nl.
21 juli: Reacties op kandidaatschap Frans Timmermans
Fractievoorzitter Attje Kuiken noemt het kandidaatschap geweldig nieuws 'Ik ben er heel blij mee. Hij krijgt van mij grote steun voor zijn kandidatuur. Op naar de verkiezingen van 22 november.'
Jesse Klaver (GroenLinks) is ook positief: 'We hebben deze verkiezingen de unieke kans om de koers van Nederland te veranderen en een nieuw tijdperk in te luiden. Frans Timmermans is daar absoluut de perfecte premier voor.'
Geert Wilders (PVV) reageert, zoals gebruikelijk, negatief: 'Frans Timmermans is het ergste dat Nederland kan overkomen. Een Sigrid Kaag met baard en dan nog erger. Voor maximale klimaat- en stikstofwaanzin, voor meer EU, voor meer diversiteit, woke en asiel. De totale ondergang van Nederland.'
20 juli: Frans Timmermans aast op lijsttrekkersrol GroenLinks-PvdA
Eurocommissaris en vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans heeft aangegeven interesse te hebben in de rol van lijsttrekker van de onlangs samengesmolten kieslijst van GroenLinks en PvdA. Timmermans zat al eerder in de Tweede Kamer waar hij jarenlang Kamerlid voor het PvdA was. Hij was eveneens minister van Buitelandse Zaken en staatssecretaris van Europese Zaken. Timmermans is sinds 2014 werkzaam in de Europese Commissie en is kartrekker van de veelbeproken Green Deal.
Leider van GroenLinks Jesse Klaver gaf woensdag aan geen interesse te hebben in deze functie. Er hebben zich nog geen andere kandidaten gemeld.
19 juli 2023: Jesse Klaver wordt geen partijleider GroenLinks-PvdA
Jesse Klaver wordt de komende verkiezingen geen lijsttrekker van de gezamenlijke lijst van Pvda en GroenLinks. Dat laat hij weten in een video op Twitter. 'Ik had het graag gedaan, want ik bruis van de samenwerking, maar denk niet dat het verstandig is. We beginnen iets nieuws, en dan is het goed dat niet een zittend leider, iemand die al acht jaar de leider van GroenLinks is, nu die kar gaat trekken. Ik denk dat het aan iemand anders is.'
Hij is hij beschikbaar als Kamerlid. 'Ik zal er alles aan doen om de nieuwe lijsttrekker premier van Nederland te maken'.
De leden besloten maandag 17 juli om gezamenlijk een lijst te vormen voor de Tweede Kamerverkiezingen.
18 juli 2023: Caroline van der Plas opnieuw lijsttrekker BBB
Het bestuur van de BoerBurgerBeweging (BBB) heeft Caroline van der Plas gevraagd lijsttrekker te worden bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen in november.
Van der Plas is mede-oprichter en sinds 2021 fractievoorzitter in de Tweede Kamer.In dat jaar deed BBB voor het eerst mee aan de verkiezingen en ook toen was zij lijsttrekker. Bij de verkiezingen voor Provinciale Staten werd BBB in alle provincies van Nederland de grootste. „Top, dat ik weer kandidaat lijsttrekker mag zijn” laat Van der Plas weten. „Het Kamerwerk is het allermooiste werk dat ik ooit gedaan heb. En wat de toekomst verder brengt, dat besluit ik op een later tijdstip."
De bevestiging van het lijsttrekkerschap van Caroline van der Plas vindt plaats in de Algemene Ledenvergadering van BBB in september. In die vergadering wordt ook de definitieve BBB-kandidatenlijst voor de Tweede Kamer vastgesteld. Hiervoor zijn ruim 500 aanmeldingen binnengekomen. De vertrouwenscommissie maakt een selectie en sollicitatiegesprekken vinden in de maanden juli en augustus plaats.
18 juli 2023: Esther Ouwehand voorgedragen als lijsttrekker Partij voor de Dieren
Esther Ouwehand wordt door het partijbestuur van de Partij voor de Dieren voorgedragen als lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. Ouwehand geeftop de website van de partij aan door te willen gaan. “We staan aan de vooravond van grote veranderingen en ik ben strijdbaar en vol vertrouwen dat we het de goede kant op kunnen kantelen”, zegt Ouwehand.
Op het verkiezingscongres in september wordt Ouwehands kandidatuur voor het lijsttrekkerschap voorgelegd aan de partijleden. De kandidatencommissie van de PvdD buizgt zich deze zomer over het opstellen van een conceptkandidatenlijst.
18 juli 2023: PvdA en GroenLinks doen samen mee aan de verkiezingen
De PvdA en GroenLinks doen samen mee met de Tweede Kamerverkiezingen.Dat hebben de partijbesturen vandaag bekendgemaakt na een referendum onder de leden.
Afgelopen week konden de leden van beide partijen via een ledenraadpleging aangeven of ze vonden dat de partijen met een gezamenlijke kandidatenlijst en verkiezingsprogramma moesten deelnemen. Een overgrote meerderheid stemde hiermee in.
Van de PvdA-leden die stemden, wil 87,9 procent om vanaf nu samen op trekken. In totaal bracht 64,7 procent van de leden hun stem uit. Bij GroenLinks was 91,8 procent voor een gezamenlijke deelname. Ook hier was de opkomst hoog: 62,5 procent.
De afgelopen tijd werkten PvdA en GroenLinks al intensief samen. Zo vormen ze in de Eerste Kamer al een gezamenlijke fractie.
Weekoverzicht 10 t/m 16 juli 2023: veel afscheid
De week van 10 t/m 16 juli 2023 stond vooral in het teken van afscheid. Diverse politici hebben hun vertrek uit Den Haag aangekondigd. Hieronder een kort overzicht per partij.
VVD
Demissionair premier Mark Rutte is niet beschikbaar als partijleider. Hij wil na jarenlang de kar bij de VVD te hebben getrokken, iets buiten de politiek gaan doen. Zijn opvolger is de huidige minister van Justitie & Veiligheid, Dilan Yesilgöz. Zij moet nog wel gekozen worden door de leden.
D66
Bij D66 stopt Sigrid Kaag vanwege de bedreigingen die ze ontving. De huidige minister voor Klimaat en Energie, Rob Jetten, is kandidaat-lijsttrekker.
CDA
In navolging op de andere coalitiepartijen, stopt ook Wopke Hoekstra als partijleider. Hij wil niet de Tweede Kamer in, maar sluit een mogelijk nieuw ministerschap niet uit. Hetzelfde geldt voor Hanke Bruins Slots, de huidige minister van Binnenlandse Zaken.
Nieuwe lijsttrekkers hebben zich nog niet gemeld. Hugo de Jonge werd genoemd. Hij won de vorige lijsttrekkersverkiezing van Pieter Omtzigt, maar moest uiteindelijk toch verstek laten gaan. Zijn drukke werkzaamheden als minister voor Volksgezondheid & Sport tijdens de Covid-19-pandemie niet te combineren met het lijsttrekkersschap.
Ook de huidige fractievoorzitter Pieter Heerma en staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën zijn niet beschikbaar. Beide stoppen met de politiek.
ChristenUnie
Bij de ChristenUnie wil Mirjam Bikker lijsttrekker worden. Bikker volgde begin dit jaar de vertrekkende Gert-Jan Segers op als politiek leider en fractievoorzitter. Carola Schouten zal bij het aantreden van een nieuw kabinet de landelijke politiek verlaten.
SP
Het partijbestuur van de SP draagt Lilian Marijnissen voor als lijsttrekker.
PVV
Bij de PVV is en blijft Geert Wilders de lijsttrekker.
BVNL
Wybren van Haga staat bovenaan de lijst bij BVNL.
Over de rest van de partijen is de afgelopen weken nog niets naar buiten gekomen
17 juli 2023: Mirjam Bikker kandidaat-lijsttrekker ChristenUnie
Het partijbestuur van de ChristenUnie draagt Mirjam Bikker voor als lijsttrekker van de partij voor de aankomende verkiezingen. Dat maakte het bestuur maandagochtend bekend op de website van de partij. Mirjam Bikker is al sinds januari politiek leider van de partij en fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Zij zal nu ook het team aanvoeren dat namens de ChristenUnie de campagne ingaat.
De komende weken wordt binnen de partij gewerkt aan een verkiezingsprogramma en een kandidatenlijst. Op een congres dat wordt georganiseerd in aanloop naar de verkiezingen van 22 november zullen beide worden vastgesteld.
16 juli 2023: BVNL doet mee aan de Tweede Kamerverkiezingen
BVNL, de partij van Wybren van Haga, doet mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. Dat liet de partij zondag weten. Ze hebben nu drie zetels in de Kamer, maar mikken er op vijf.
Ldijsttrekker Wybren van Haga schrijft in een verklaring dat BVNL klaar is voor nieuwe verkiezingen. 'Brusselse dictaten, zoals het stikstofdossier, gaan direct de prullenbak in. We gaan de asielcrisis te lijf met een asielstop, het opzeggen van het vluchtelingenverdrag en opvang in de regio. We jagen de woningbouw aan, zorgen voor lagere lasten, een betaalbare energierekening in een energiesoeverein Nederland. Wij vechten voor een Nederland waar onze jongeren een toekomst hebben en onze senioren een menswaardige oude dag, met een goed pensioen', aldus Van Haga.
14 juli 2023: Schouten stapt na verkiezingen uit politiek
Oud-landbouwminister Carola Schouten van de ChristenUnie neemt na de Tweede Kamerverkiezingen afscheid van de politiek. Na twaalf jaar vindt ze het mooi geweest: 'Het was me een groot voorrecht om namens en met de mensen van de ChristenUnie te werken aan onze idealen. Maar nu geef ik dat stokje door, ik zal me niet meer kandideren voor de kieslijst en straks vertrekken uit Den Haag. In dankbaarheid voor de tijd achter me en benieuwd naar wat er komen gaat', zegt ze in een verklaring op de website van de ChristenUnie.
Schouten is momenteel demissionair minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen. 'Een portefeuille waarin ze haar persoonlijke drijfveren voluit gestalte kon geven én de pensioenen voor deze en volgende generaties toekomstbestendig heeft gemaakt', schrijft de partij.
Mirjam Bikker, fractievoorzitter in de Tweede Kamer, reageert op haar besluit: ‘Met veel respect, waardering en een diepe buiging nemen we afscheid van Carola Schouten. Ze heeft zich laten kennen als een krachtige politica, bevlogen voor de mensen die dat het hardste nodig hebben en een voorbeeld voor heel veel jonge vrouwen. Zo heeft ze zich twaalf jaar lang dag en nacht ingezet voor de ChristenUnie en voor heel veel mensen in Nederland. Ik ga haar missen als betrokken collega en als steunpilaar voor de ChristenUnie.’
In haar periode als landbouwminister van 2017 tot 2021 kreeg Schouten te maken met de PAS-uitspraak in 2019 en met de stikstofproblematiek. Dat leidde tot een groots boerenprotest op het Malieveld in oktober 2019.
14 juli 2023: Rob Jetten wil lijsttrekker D66 worden
Minister van Klimaatzaken Rob Jetten wil de kar gaan trekken voor D66 tijdens de komende Tweede Kamerverkiezingen op 22 november. Als hij wordt gekozen door de leden van zijn partij, dan wordt hijde opvolger van de stoppende Sigrid Kaag. Ubbergenaar (Gelderland) Jetten maakte zijn kandidatuur via De Gelderlander/ Algemeen Dagblad bekend. Toen Jetten in oktober 2020 corona had, kreeg hij een gezond voedselpakket aangeboden van een aantal FDF-boeren.
Hij waardeerde het gebaar, maar omdat hij op zijn thuisadres werd opgezocht gaf het hem ook 'een onaangenaam gevoel'. Later reden boeren uit zijn eigen gemeente nog een keer over de openbare weg in een stoet langs zijn huis. Jetten werd een tijd lang intensief beveiligd, een van de redenen waarom Kaag er nu mee stopt.
14 juli 2023: 22 november Tweede Kamerverkiezingen
Boeren en burgers kunnen op 22 november naar de stembus om nieuwe volksvertegenwoordigers te kiezen. Op die dag, een woensdag vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Dat meldt persbureau ANP op basis van ingewijden. De verkiezingsdatum betekent dat Nederland in elk geval tot (ruim) na die tijd een demissionair kabinet heeft. Na de verkiezingen kan de formatie pas beginnen. De vorige keer duurde dat bijna een jaar.
13 juli 2023: Omtzigt gaat niet naar BBB
Het populaire Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt sluit zich niet aan bij de BoerBurgerBeweging. Dat meldt zijn woordvoerder tegenover de NOS. Binnen enkele weken zal hij besluiten of hij met een eigen partij gaat meedoen aan de verkiezingen of helemaal uit de politiek stapt. Eerder maakte hij al bekend sowieso niet terug te keren bij het CDA.
De verwachting van opiniepeilers is dat Omtzigt veel stemmen zal behalen als hij meedoet aan de verkiezingen.
13 juli 2023: Sigrid Kaag stopt als leider bij D66
Sigrid Kaag stelt zich niet beschikbaar als lijsttrekker voor D66 tijdens de komende Tweede Kamerverkiezingen vanwege de bedreigingen. 'Voor mij ging de afgelopen periode naast liefde en waardering ook gepaard met haat, intimidatie en bedreiging', schrijft ze in een verklaring op de website van D66. 'Dat trok een zware wissel op mijn gezin. Voor mij was het soms moeilijk, maar te dragen. Voor mijn gezin is dat anders, te meer een nieuwe periode van verantwoordelijkheid nemen nog vele jaren zou duren. Alle afwegend heb ik besloten mij niet te kandideren voor het lijsttrekkerschap van de partij.' Wat Kaag gaat doen, dat weet ze nog niet.
D66 zal op korte termijn een lijsttrekkersverkiezing organiseren.
Bij drie van de vier coalitiepartijen (VVD, D66 en CDA) is er nu een leiderschapswissel. Daardoor komen er nu politici aan het roer die nog nooit lijsttrekkersdebatten tegenover andere ervaren lijsttrekkers als Jesse Klaver (GroenLinks) en Geert Wilders (PVV) hebben gedaan.
12 juli 2023: kandidaat-lijsttrekker VVD bekend
Dilan Yesilgöz - Zegerius, demissionair minister van Justitie en Veiligheid, stelt zich beschikbaar als kandidaat-lijsttrekker voor de VVD. Dat schrijft ze op Twitter. 'Ik neem in elk geval graag de verantwoordelijkheid om ons land nog mooier te maken.'
Het partijbestuur en de leden bepalen uiteindelijk wie er bovenaan de lijst van de VVD komt te staan tijdens de Tweede Kamerverkiezingen.
Wie de lijsttrekker bij het CDA gaat worden, is nog niet bekend. De huidige partijleider Wopke Hoekstra en fractievoorzitter Pieter Heerma lieten maandag al weten dat ze geen behoefte hebben om de kar bij het CDA te gaan trekken.
Kamerlid Derk Boswijk (CDA), en de huidige landbouwwoordvoerder, wordt genoemd. Hij laat in een reactie aan Agrio weten er nog over na te denken. Partijprominent Mona Keijze bedankt via de Telegraaf voor het lijsttrekkerschap. Ze vindt dat het CDA geen duidelijke koers heeft en zegt het niet te kunnen opbrengen om daar haar energie in te steken.
Keijzer was staatssecretaris in het vorige kabinet van Rutte, maar werd ontslagen omdat ze via de media kritiek uitte op het coronabeleid van haar eigen regering.
12 juli 2023: Welke landbouwzaken mag de regering nog aanpakken na de val? Politici zijn er nog niet uit
Als een regering valt en demissionair wordt, zoals nu het geval is, mag die eigenlijk enkel nog lopende zaken oppakken en afhandelen. Onderwerpen die daarbij te gevoelig liggen kan de Tweede Kamer controversieel verklaren - en dan mag de regering daar niet aan verder werken. Maar vier dagen na de val van het kabinet dubben Kamerleden nog welke zaken in het landbouwbeleid ze controversieel moeten verklaren.
11 juli 2023: NVP over val kabinet: 'Alles staat nu op losse schroeven'
Voorzitter Bart-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) is aan de ene kant blij maar aan de andere kant ook teleurgesteld in het opstappen van het kabinet. „Alles staat nu losse schroeven. (Pluim)veehouders zitten hierdoor nog langer in onzekerheid." De NVP-voorzitter zit met diverse vragen: „Hoe zit het met het transitiefonds voor de landbouw? Komt er nog een goede stikstofregeling voor innovatie? De kritische depositiewaarde (KDW) is nog steeds niet uit de wet, gaat dat nog gebeuren? PAS-melders zijn nog steeds niet geholpen. Komt hier op korte termijn een oplossing voor?” Oplaat vindt dat provincies aan de rem moeten trekken met hun stikstofplannen.
11 juli 2023: BBB heeft nog geen premier klaarstaan
Hoewel de BoerBurgerBeweging bij succesvolle verkiezingen én een succesvolle formatie al drie toezeggingen heeft voor ministerposten, heeft de partij van Tweede Kamerlid Caroline van der Plas nog geen premier klaarstaan. Een eventuele opvolger voor Mark Rutte is dus nog niet bekend bij de BBB, bevestigde campagneleider Henk Vermeer maandag bij OP1. Bij het RTL 4-programma Renze gaf Van der Plas aan liever Tweede Kamerlid te blijven. „Als je het mij nu zou vragen, zou ik nee zeggen tegen een functie in een kabinet. We hebben ook in de Tweede Kamer goede mensen nodig en ik vind dit werk ontzettend leuk. Ik ben op mijn plek."
Vermeer denkt voldoende tijd te hebben om een geschikte kandidaat te vinden.
10 juli 2023: Kamer beslist na reces over belangrijke onderwerpen zoals stikstof
In de week van 4 september zullen de vaste commissies, waaronder die van landbouw, bepalen welke zaken controversieel worden verklaard, tenzij een commissie van mening is dat er al eerder een beslissing over een bepaald thema genomen moet worden. In de week van 12 september wordt er dan officieel over gestemd in de plenaire zaal.
10 juli 2023: Voorzitter Biohuis over val van het kabinet: ‘Tegenvaller voor de biologische sector’
De voorzitter van Biohuis Pipie Smits van Oyen vindt het een tegenvaller dat het kabinet vrijdag gevallen is. „Voor de biologische sector gaven het uiteindelijk niet-gesloten landbouwakkoord dat er lag en de samenwerking met minister Piet Adema (inmiddels demissionair) van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zeker hoop.’’ Lees hier haar verhaal.
10 juli 2023: Leegloop CDA, fractievoorzitter en partijleider gooien bijltje erbij neer
Wopke Hoekstra (CDA) stelt zichzelf niet beschikbaar als lijsttrekker voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. 'Met de val van het kabinet dient de vraag over het lijsttrekkerschap zich opnieuw aan', sctelt hij op de website van het CDA. 'Voor mij is het nooit een vanzelfsprekendheid geweest om opnieuw lijstrekker te willen worden. Ik heb de verantwoordelijkheid gedragen om de partij tijdens een lastige periode te leiden en een koers in gang willen zetten waarop een ander kan voortbouwen. Ik had graag gezien dat mijn opvolger de tijd zou krijgen om zich goed voor te bereiden, maar de val van het kabinet zet dit proces in een stroomversnelling. Door nu de knoop door te hakken, hebben het CDA en mijn opvolger de maximale tijd die mogelijk is.'
Ook fractievoorzitter Pieter Heerma gaat niet in zijn huidige functie verder. Hij baalt stevig van de kabinetsval. 'Rutte IV was geen droomcoalitie. De onderlinge verschillen waren groot. Maar het was wel een coalitie van vier verantwoordelijke middenpartijen in een totaal verdeeld land en een guur politiek klimaat. De marges in het midden zijn zo smal, dat het vinden van consensus steeds moeilijker wordt. Ieder besluit is op voorhand verdacht, beladen of een ramp voor het land. Elk debat loopt uit op een potje straatvechten, inclusief verbale beledigingen en inmiddels bedreigingen. Dat hoort niet zo. Dat moet anders.'
Gemeenteraadsleden namens het CDA die ook boer zijn, uitte via Agrio eerder flinke kritiek op de partijleiding. Lees hier dat verhaal.
10 juli 2023: Adema: ‘Ik wil er de komende demissionaire periode voor de agrarische sector zijn’
Ook de komende demissionaire periode hoopt landbouwminister Piet Adema er te zijn voor de boeren. 'De uitdagingen zijn groot. Ik wil kijken wat we kunnen doen om daar een oplossing voor te bieden', vertelt hij in een reactie aan de NOS op NPO Politiek na de kabinetsval. Lees hier meer.
10 juli 2023: LTO Nederland: 'Premier Rutte bezocht veel boeren'
'De afgelopen 13 jaar heeft minister-president Rutte op verschillende belangrijke dossiers voor de land- en tuinbouw belangrijke input geleverd', reageert LTO Nederland op de eigen website over het feit dat Mark Rutte niet voor een vijfde termijn gaat als premier en de Nederlandse politiek gaat verlaten. 'Zoals zal gelden voor de gehele Nederlandse bevolking, geldt ook voor boeren en tuinders dat de (politieke) waardering voor wat Mark Rutte als premier heeft bereikt en gedaan zeer uiteenlopend is. Als organisatie heeft LTO de persoonlijke contacten in de samenwerking met premier Rutte als prettig ervaren en gewaardeerd, ook als we het fundamenteel oneens bleken te zijn.
LTO: 'De afgelopen jaren was de samenwerking op momenten intensief, zoals de gesprekken vorige zomer tijdens het onderhandelingsproces met Johan Remkes over het stikstofbeleid van het kabinet.
Ook onlangs, tijdens de onderhandelingen voor een mogelijk Landbouwakkoord – waar we op inhoud helaas niet zijn uitgekomen – toonde de premier grote betrokkenheid.'
'Als premier bezocht hij verschillende boerenbedrijven en tuinders die lid waren bij LTO, van Friesland tot Limburg', schrijft LTO in de verklaring. 'Hij ging oprecht het gesprek aan over het ondernemerschap en de moeilijkheden die daarbij komen kijken. Deze bezoeken werden gezien en gewaardeerd.'
9 juli 2023: NAJK wil snel een nieuw kabinet
De verenigde jonge boeren en tuinders, beter bekend als NAJK, willen dat er vaart wordt gemaakt met een nieuw kabinet. 'De val van het kabinet betekent dat er voor jonge boeren en tuinders nog steeds onduidelijkheid blijft. Jonge boeren en tuinders moeten weten waar ze in moeten investeren, waar ze aan moeten voldoen, op welke juridische zekerheid ze kunnen bouwen en op welke manier ze hun bedrijf moeten inrichten om geld te verdienen waarmee ze hun bedrijf doorontwikkelen en verduurzamen', schrijft NAJK.
NAJK: 'Daar hebben we een kabinet voor nodig dat besluiten kan nemen en dat perspectief biedt voor jonge boeren en tuinders. We gaan hierover de komende maanden met alle politieke partijen in gesprek, om hen te vertellen wat wij nodig hebben. Jonge boeren en tuinders willen werken aan een toekomst die past bij de samenleving. Dat kunnen we alleen als we weten wat die wil en waar we aan toe zijn. Daarvoor zijn snel verkiezingen nodig, een nieuw kabinet en vervolgens bestendig beleid.'
9 juli 2023: Politici willen ondanks demissionaire status kabinet actie na wolvenaanval
Verschillende politici willen dat beheer van de wolf mogelijk wordt gemaakt.
9 juli 2023: GroenLinks en PvdA samen verder?
De partijbesturen van GroenLinks en PvdA leggen vanaf 10 juli aan hun leden voor of zij één kandidatenlijst en één programma willen voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. De leden van beide partijen kunnen zeven dagen lang stemmen. Daarmee is het nu aan de leden hoe de twee linkse partijen verder gaan.
Het referendum is van 10 juli juli tot 17 juli geopend. Alle leden van beide partijen mogen hun stem uitbrengen. Op 17 juli wordt de uitslag bekend gemaakt.
7 juni 2023: Reacties val kabinet: 'Het is nu tijd voor een reset' en 'boeren nog langer in onzekerheid'
Agractie en Farmers Defence Force zijn allebei blij dat het kabinet is gevallen. Ook bij de BoerBurgerBeweging is er sprake van euforie, net als bij veel boeren. Bij LTO Nederland is de reactie van een andere toon. Het kabinet viel vrijdagavond over het migratievraagstuk. De eerste reacties stromen inmiddels binnen.
7 juni 2023: Het kabinet is gevallen. Rekent u zich niet rijk.
Het kabinet is gevallen. Veel lezers zullen een zucht van verlichting hebben geslaakt. Eindelijk af van dit desastreuze beleid. Maar het betekent niet automatisch dat alles nu beter wordt. We krijgen een lange periode van stilstand in de politiek, terwijl allerlei andere processen gewoon doorgaan. Lees hier de volledige analyse.
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Tekst: Wim van Gruisen
Zoon van een Zuid-Limburgse pluimveehouder met eigen slachterij, geschoold als econoom. Sinds 2011 in dienst van Agrio, waar hij artikelen schrijft voor de regio- en vakbladen en de Agrio-websites. Zijn focus lag aanvankelijk op landbouweconomie, tegenwoordig vooral op de Haagse en Brusselse politiek.
Tekst: Anna Veltman
Opgegroeid op het gemengd biodynamische bedrijf van Warmonderhof. Gestudeerd aan de HAS in Dronten en Wageningen UR. Naast het werk op ons biologische akkerbouwbedrijf in Biddinghuizen ben ik werkzaam als redacteur voor Ekoland én trotse eigenaar van een hele grote mobiele kippenkar.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Tekst: Loes van Schriek
Beeld: Ellen Meinen, 7 Productions, Jeroen van der Meyde