Kamer beslist na zomerreces over belangrijke onderwerpen zoals stikstof
In de week van 4 september zullen de vaste commissies, waaronder die van landbouw, bepalen welke zaken controversieel worden verklaard, tenzij een commissie van mening is dat er al eerder een beslissing over een bepaald thema genomen moet worden. In de week van 12 september wordt er dan officieel over gestemd in de plenaire zaal.
Stikstof
Het is waarschijnlijk dat stikstofbeleid een onderwerp is dat controversieel wordt verklaard, net als de toekomstvisie van de landbouw. Dit betekent dat het kabinet hier geen beslissingen meer over mag nemen.
Verschillende politici hintten daar al op tijdens het debat over de kabinetsval. 'Krijgt de PAS-melder nu wel eerder zijn vergunning?' vroeg Kees van der Staaij Bisschop (SGP) zich hardop af. Er kwam geen antwoord op.
'Zegen voor Nederland'
Caroline van der Plas (BBB) noemde de val van het kabinet een zegen voor Nederland: 'Geen aanval meer op de boeren, de vissers, het mkb en alle andere hardwerkende Nederlanders. Wat een verademing! Nederland is bevrijd.'
Andere politici waren kritischer. Bijvoorbeeld Jesse Klaver van GroenLinks: 'De afgelopen twee jaar heb ik me ronduit geërgerd aan de manier waarop dit kabinet opereerde. Jullie hielden elkaar in een wurggreep, kwamen niet verder. Belangrijke besluiten werden gegijzeld, bijvoorbeeld als het ging over stikstof', waarmee hij verwijst naar het CDA, dat de stikstofdoelen ter discussie stelde vorige zomer.
Hij vond het logischer dat het kabinet was gevallen op stikstof, zegt hij tijdens een interruptiedebat met Sophie Hermans van de VVD. 'Jullie jullie hebben je een jaar lang laten gijzelen door het CDA op stikstof. Daarop is geen stap vooruitgezet. Jullie eigen minister, Van der Wal, bleef bungelen. Het was heel logisch geweest als het kabinet daarover was gevallen.'
Boeren geen zekerheid
Ook Omtzigt wees tijdens zijn inbreng op de gevolgen van de val. 'Met de val van het kabinet is geen enkele toeslagouder geholpen, is geen enkel huis in Groningen hersteld of verstevigd, is geen enkele arbeidsmigrant geholpen, is er geen enkel huis gebouwd en heeft geen enkele boer zekerheid gekregen.'
Nieuwe verkiezingen
De verkiezingen voor de Tweede Kamer zullen waarschijnlijk pas op zijn vroegst medio november plaatsvinden. Dat maakte de Kiesraad dit weekend al bekend. Tot die tijd zal het demissionaire kabinet doorgaan.
Afscheid Rutte
Het debat over de kabinetsval stond ook in het teken van afscheid. Zo kondigde minister-president Mark Rutte aan dat hij na bijna dertien jaar premierschap stopt; dit weekend heeft hij besloten om zich niet meer herkiesbaar te stellen als leider van de VVD voor de verkiezingen. Rutte zal nadat het nieuwe kabinet is geïnstalleerd, afscheid nemen van de politiek.
De VVD zal deze week nog een nieuwe kandidaat-lijsttrekker bekendmaken. De huidige minister van Justitie, Dilan Yeşilgöz-Zegerius, fractievoorzitter Sophie Hermans, oud-Kamerlid Klaas Dijkhoff worden als potentiële opvolger van Rutte genoemd.
CDA
Ook Wopke Hoekstra (CDA) liet maandag weten zich niet herkiesbaar te stellen als lijsttrekker omdat hij zich meer als bestuurder ziet dan politicus. Wie de kar gaat trekken bij het CDA, is nog niet bekend. Wie het dan wel wordt, is nog niet bekend. De huidige fractievoorzitter Pieter Heerma in elk geval niet. Ook hij zwaait af na de verkiezingen.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Tweede Kamer
Bron: Tweede Kamer