Collectief Rivierenland en Maaskracht samen voor uiterwaardenbeheer Maas
Collectief Rivierland en de aannemerscombinatie Maaskracht, die werkt in opdracht van Rijkswaterstaat, hebben hiervoor een samenwerkingsovereenkomst getekend. Rijkswaterstaat geeft aan dat goed uiterwaardenbeheer belangrijk is voor een veilige afvoer van hoogwater en voor de versterking van de natuur. Daarom neemt het maatregelen om het dichtgroeien van de uiterwaarden te voorkomen.
Agrarische natuurvereniging
Collectief Rivierenland is een samenwerking van zes agrarische natuurverenigingen, boeren, burgers en vrijwilligers die zich inzetten voor agrarisch natuurbeheer in het Gelderse Rivierengebied. De boeren die werkzaamheden uitvoeren zijn allemaal lid van een agrarische natuurvereniging. ‘De Capreton’ en ‘Vereniging Streekbeheer Rijk Maas en Waal’ zijn twee natuurverenigingen die een belangrijke rol spelen in het uitvoeren van de plannen.
Werkzaamheden
Het begrazingsbeheer dat Collectief Rivierenland en Maaskracht gaan toepassen is gericht op het ontwikkelen van soortenrijke graslanden, zoals stroomdalgraslanden, kruiden- en faunarijk hooiland en glanshaverhooiland. De werkzaamheden die vallen onder het agrarisch natuurbeheer zijn inspecties en monitoring, vegetatieonderhoud en natuurbeheer. Daarnaast bestaan de werkzaamheden uit grond-, weg- en waterwerken aan bijvoorbeeld geulen, plassen en oevers.
Vegetatielegger
De natuur in de uiterwaarden bestaat uit grasland, ruigte, bos en struikgewas. Collectief Rivierenland geeft aan dat de natuur in de uiterwaarden zeer vaak en veel verandert. De organisatie wil proberen al die veranderingen te laten passen in de normen voor de doorstroming van (hoog)water en wil proberen de waterkwaliteit te verbeteren en de riviernatuur te versterken. De normen en uitgangspunten zijn daarom vastgelegd in een vegetatielegger. Aan de hand van deze vegetatielegger voeren de organisaties het natuurbeheer in de uiterwaarden uit.
Tekst: Loes van Schriek
Beeld: Susan Rexwinkel