Bond pachters: 'Opkoopregelingen niet geschikt voor pachtbedrijven'
In april 2022 heeft het bestuur van de BLHB minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) een brief geschreven over de aanpak piekbelasting. Daarin staat dat het verplaatsen en stoppen van bedrijven geen gevolgen heeft voor pachters en de eigenaren, omdat relatief veel pachtbedrijven, hoeves en sterk pachtafhankelijke bedrijven in de invloedsfeer van Natura 2000-gebieden liggen.
Aansluiten bij pachtconstructies
De minister zegde toe dat de regelingen ook op de pachters zou worden afgestemd, maar gaf wel aan dat de regelingen bij bepaalde pachtconstructies waarschijnlijk onvoldoende zouden kunnen aansluiten.
Uit een ambtelijk overleg later dat jaar, bleek volgens BLHB ook wel dat pacht in relatie tot de beƫindigingsregelingen erg complex was, maar het ambtelijk het standpunt was dat er rond pachtbedrijven geen enkel probleem zou moeten ontstaan.
Ongenoegen kenbaar maken
Vanuit het ministerie werd toegezegd dat er nader onderzoek zou volgen en dat de BLHB daar over op de hoogte gehouden zou worden. Volgens de organisatie is dat echter niet gebeurd. De organisatie constateert dat de regelingen Lbv-plus en Lbv niet op de pachtsituaties zijn afgestemd.
De organisatie zal het ongenoegen daarover kenbaar maken aan de minister en zal de problematiek ook bij de leden van de Tweede Kamer onder de aandacht brengen.
De pachtersbond denkt dat de problematiek van pacht in relatie tot de stoppersregelingen te complex is om te regelen. 'Mogelijk gaat de minister ervan uit dat het saneren van deze bedrijven alleen via onteigening gaat/moet plaatsvinden', schrijft BLHB in een toelichting.