Onafhankelijk onderzoek gestart naar mysterieuze koeiensterfte in Noordeinde
In en jaar tijd verloor melkveehouder Bos 23 van zijn 60 koeien. Nadat hij zijn verhaal deelde in de media, vroegen de Overijsselse Staten om een onafhankelijk onderzoek naar de oversterfte. Zo willen de politici weten of dit te maken heeft met een aangelegde dijk langs het Reevediep en of daarbij vervuilde grond is toegepast.
WDO Delta stelt in een reactie dat bij de aanleg van de dijken langs het Reevediep grond is gebruikt die voor een belangrijk deel vrij kwam bij graafwerkzaamheden voor het Reevediep en bij de zomerbedverlaging in de IJssel. Daarnaast is er ook grond gebruikt van buiten het projectgebied. De grond voldoet aan de eisen die gesteld zijn in het besluit Bodemkwaliteit. Het besluit Bodemkwaliteit is het besluit waaraan partijen grond worden getoetst op met name de chemische kwaliteit.
Veldonderzoek
Inmiddels is een breed veldonderzoek gestart in de omgeving van de percelen van de familie Bos. Het gaat hierbij om een bodemanalyse en onderzoek naar het water in de sloten en het grondwater. Dit wordt uitgevoerd door een onafhankelijk extern bureau. 'Op deze manier hopen we de veehouder te helpen met het zoeken naar de oorzaak', zo laat een woordvoerder van WDO Delta weten.
Veel partijen betrokken
Bij het onderzoek zijn veel partjen betrokken. Vanuit het landelijke programma Ruimte voor de Rivier hebben Rijkswaterstaat en de provincie Overijssel opdracht gegeven voor het Reevediep en het aanleggen van de dijk. De gemeente Kampen heeft voor deze dijk de vergunning verleend, Boskalis en Van Hattum Blankevoort hebben de werkzaamheden uitgevoerd.
De provincie Overijssel is eigenaar van de dijk, het beheer ligt bij WDODelta. De percelen van de veehouder achter de dijk liggen in het grondgebied van de gemeente Oldebroek, het werkgebied van waterschap Vallei en Veluwe en de provincie Gelderland.
Omdat het bedrijf in Gelderland ligt, heeft de provincie de coördinerende rol op zich genomen.