Combine eindelijk uit het vet: ruim 9 ton tarwe per hectare, brouwgerst mislukt
Wall is na de herstart opgelucht over de resultaten. Ruim negen ton per hectare haalt de akkerbouwer van zijn graanpercelen in Leuth (GD), waar hij de afgelopen dagen op volle toeren draaide, met meerdere combines. „Dat had ik niet meer verwacht, het zag er in eerste instantie erg slecht uit”, zegt hij. „Nu ik resultaten van de opbrengst heb, kan ik eigenlijk niet klagen over hoe het nu van het land afkomt.”
Doorpakken
Qua vochtpercentage startte Wall gisteren met 17,5 procent de eerste paar uur, maar later zat dat op 13,9 procent. „Dit is dus het moment om door te pakken.”
Hij huurt naast de inzet van zijn eigen materiaal extra loonwerkers in om binnen enkele dagen grofweg 120 hectare van de 600 hectare aan graan dat nog stond in de schuur te krijgen. „Het is best triest dat we dit jaar niet eens de kans krijgen om zelf die machines van meer dan 400.000 euro terug te verdienen”, zegt de uit het land van Maas en Waal afkomstige boer. „Dat kan natuurlijk een keer gebeuren, maar liever niet te vaak.”
Kleine veldbonen
Een paar kilometer verderop haalt een collega-akkerbouwer voor boer Howard Koster zijn biologische veldbonen van het land. De opbrengst in Millingen aan de Rijn ligt rond de 3 ton per hectare. De bonen gaan naar de buurman, een biologisch melkveehouder. „We hebben pas laat grasland gescheurd vanwege het natte weer en daardoor pas laat gezaaid”, vertelt Koster, die ook columns schrijft voor Vee & Gewas. „Daarna werd het erg droog en toen weer heel nat. De bonen zijn daardoor aan de kleine kant gebleven.”
Voor humane consumptie is de opbrengst te laag, maar dat is wel waar Koster naar toe wil werken met zijn vlinderbloemige gewassen. „Dit was een leerjaar.”
Brouwgerst
Koster, die een biologische boerderij opzet met steun van burgercoöperatie Land van Ons, leerde ook veel over de graanteelt. De tarwe staat er net als bij Wall nog goed op, maar de brouwgerst is mislukt. Schot en kraaien hebben de oogst verpest. „Helaas kan ik er niks meer mee. Ik ben momenteel een zesjarig teeltplan aan het bedenken, ik ga proberen te werken met gewassen die ik op verschillende momenten kan oogsten.”