Waterschap Rijn en IJssel heft sproeiverbod op dankzij genoeg regen
Daarom heft het waterschap het verbod, dat inging op 23 juni, weer op. Vanaf nu gelden weer de normale regels weer voor het oppompen van water. Zo moet je bijvoorbeeld een vergunning hebben en moet er voldoende water stromen over de stuw.
Vijfde keer
Vanwege de extreme droogte eerder dit jaar was er steeds minder water in de rivieren en beken in het gebied van Waterschap Rijn en IJssel. Er dreigde blijvende schade aan de natuur en de waterkwaliteit werd slechter. Het was de vijfde keer in zes jaar tijd dat het extreem droog was in deze regio en dat het waterschap een sproeiverbod instelde.
Oplossingen en aanpassingen
Dijkgraaf Hein Pieper geeft aan: ‘Dit jaar laat zien hoe heftig en snel de weersextremen elkaar kunnen opvolgen. In mei en juni was het extreem droog en in juli en augustus extreem nat voor de tijd van het jaar. We zullen dus moeten blijven werken aan oplossingen en aanpassingen die het veranderende klimaat vraagt. We hebben er allemaal mee te maken en we kunnen er allemaal iets aan doen. Of je nu tegels uit je tuin haalt, een stuw in je sloot plaatst, je landbouw- of natuurgrond aanpast of zuinig bent in je watergebruik: het helpt echt. Dat is de les van de afgelopen jaren.’
De regio blijft echter nog steeds extra kwetsbaar voor droogte door de ligging op hoge zandgronden en de beperkte mogelijkheden die er zijn om vanuit de grote rivieren extra water in het gebied te laten. Daarom blijft het waterschap ook nu alert en houdt de oppervlakte- en grondwaterstanden in de gaten.
Tekst: Loes van Schriek
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Waterschap Rijn IJssel