Van der Wal heeft geen probleem met 'eigen stikstofregeling’ Ede

Dat antwoordt zij op Kamervragen van Laura Bromet van GroenLinks. Bromet was bang dat Ede een verkeerd voorbeeld zou geven, doordat de gemeente volgens het Kamerlid vooral lijkt te sturen op emissieverlaging op basis van staltechnieken. ‘En deze werken vaak niet volgens Bromet. ‘En de Regeling ammoniakemissie en veehouderij (RAV) beoordeling van nu bekende systemen gaat mogelijk heel anders uitpakken.’
Natuurvergunning
Maar volgens Van der Wal is er geen sprake van dat Ede met haar beleid provinciaal of landelijk beleid doorkruist. ‘De gemeente stelt in haar interimbeleid, dat gericht is op het tegengaan van een eventuele toename van stikstofdepositie als gevolg van het omschakelen naar een emissiearm stalsysteem, een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet zijn om bestemmingsplanherziening goedgekeurd te krijgen.’ Bovendien is voor een bedrijfswijziging ook een natuurvergunning nodig. En daarvoor is de provincie Gelderland verantwoordelijk. Daarbij mag de provincie alleen toestemming verlenen voor (uitbreiding van) een veehouderij als zeker is dat de beschermde natuur daardoor geen schade oploopt. Aldus Van der Wal.
De stikstofminister stelt ook dat Ede geen valse verwachtingen wekt, maar juist bevestigt dat zij met haar beleid wil aansluiten bij toekomstig rijks- en provinciaal beleid.

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ellen Meinen