Fotoserie: Goede opbrengst na mais hakselen bij melkveehouder Ratering uit Lievelde
In totaal heeft hij donderdag 5,5 hectare mais, verdeeld over drie percelen, gehakseld onder zonnige weersomstandigheden. De goede opbrengst was zeker geen vanzelfsprekendheid. Omdat Ratering met zijn bedrijf op hoge en droge zangronden zit, heeft hij niet de mogelijkheid om te beregenen. Dit komt door storende lagen in de ondergrond. Daardoor is zij bedrijf extra droogtegevoelig. „In juni was het zo’n vijf weken lang droog", weet de melkveehouder nog. „Toen vond ik het toch nog wel even spannend. Maar gelukkig is er in juli en augustus voldoende regen gevallen. De kolven zijn vorige week snel afgerijpt en daardoor konden we deze week hakselen.”
Ratering heeft een gangbaar melkveebedrijf met 48 koeien en bijbehorend jongvee en neemt deel aan de derogatie. Dit betekent dat hij maximaal twintig procent maisland en tachtig procent grasland mag hebben.
Anticiperen op droogte
Zijn bedrijf ligt in de Gelderse Achterhoek en dat is de laatste jaren een erg droge regio. Daar probeert de melkveehouder op te anticiperen. „We doen er alles aan om de vocht in de grond te houden.” Daarom gebruikt Ratering de laatste jaren, op advies van zijn loonwerkbedrijf CWV Lievelde, na het inzaaien van de mais een cambridgerol. „Zo krijg je een mooier zaaibed en kun je de vocht beter in de grond vasthouden. De ervaring hiermee is positief.”
Verder gebruikt de melkveehouder uit Lievelde bewust een zeer vroeg maisras (LG 31206). „Ik gebruik geen onderzaai en wil altijd graag voor 1 oktober het grasland inzaaien, omdat het dan beter de winter doorkomt. Daarnaast vind ik ook oogstzekerheid belangrijk. Na 1 oktober is de kans groter op een mindere oogst.”
Droogtestuwen
Naast het gebruik van de cambridgerol en het vroeg inzaaien van gras, kan hij het water ook langer vasthouden omdat het waterschap de laatste jaren enkele droogtestuwen heeft geplaatst op laaggelegen percelen. Deze houden het water in de winter langer vast. „In een droge periode kan ik daardoor het water enkele weken langer vasthouden dan voorheen”, aldus Ratering.
Betere kwaliteit
De kuil heeft hij weer vol zitten voor het komende jaar. Hij wacht nu op de kwaliteitsgegevens, waaronder de drogestofgehaltes. Deze verwacht Ratering over enkele weken. Wel weet de melkveehouder uit Lievelde zeker dat de kwaliteit beter is dan vorig jaar, toen het erg droog was. „Het zetmeelgehalte was erg laag en daar had ik het hele jaar door last van. Ik weet zeker dat deze dit jaar beter is.”
Bekijk hieronder wat foto's:
Video: